Градина » И вие можете да отгледате китайско зеле

 И вие можете да отгледате китайско зеле

Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него.
Едногодишното растение обича прохладния и влажен климат. Пониква при 18-20 градуса. Високата температура потиска формирането на главите и предизвиква цветоносно стъбло, растението стрелкува. Нуждае се от висока почвена и въздушна влажност. Когато се засуши, главите издребняват, стръковете спират да растат и скоро започват да стрелкуват.
Китайското зеле ще се чувства добре на рохкава, влагоемна и плодородна почва. Тежките и силно песъчливите не са подходящи. Предпочита угнил оборски тор.
Като втора култура е добре да заеме мястото на ранни краставици, тиквички, картофи.
Ранното китайското зеле се засява още от първата половина на февруари. Разсадът се отглежда в кофички в парници или оранжерия. Готовата продукция е готова през май.
По-подходящо за нашите условия е късното китайско зеле. Тогава няма опасност да стрелкува. Вегетационният период е от 50-60 до 80-90 дни. Хибридни сортове предлагат японски и холандски фирми. Засяват се в края на юли началото на август. По-рано растенията ще стрелкуват. Семената се засяват директно на постоянното място. Ако е сухо, полейте по направените бразди. На дълбочина около 2 см се слагат по няколко семена в гнездо, а между гнездата се оставят 30-35 см. Покрива се с влажна почва. За 100 кв. м са необходими 100 г семена.
Стръковете се прореждат, когато са на два същински листа. В гнездо се оставят само по две растения, а по-късно само едно, най-силното. Китайското зеле не понася засушаване. Подхранете и един-два пъти с амониева селитра, много добре ще подейства и оборският тор, размит в поливната вода. При напояването водата да не остава продължително около растенията, защото има опасност от гниене.
Късното китайско зеле ще е готово за прибиране през октомври. От 100 квадрата ще получите 400 кг зелки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Размножаване на рози чрез зелени резници

Това е много сполучлив и често използван начин за размножаване на розите. Практикува се през лятото, защото за успешното им вкореняване е нужна температура около 20-25 градуса. Толкова топло става пре...

Дойде време за ранните домати

Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно ...

Искате ли да берете суперранни репички

Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари...

Начало