Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага в растението не се прекратява, тъй като корените продължават да работят. Не се ускорява и узряването. Шийката остава дебела. Такива луковици не могат да се съхраняват трайно. Трябва бързо да се използват в храната.
От мястото където е травмираната част на стъблото, продължават да израстват все нови и нови пера. Освен това от получените ранички изтича сок. Ароматът на лука привлича различни вредители. През раничките проникват причинители на болести, преди всичко бактериоза и шийно гниене.
За да узреят по-бързо луковиците, опитните градинари в по-студените северни райони отдавна постъпват по друг начин. В края на лятото отгребват земята около луковите растения. Така част от корените се оголват, те изсъхват, растението изпитва недостиг на влага и започва по-бързо да оформя луковиците. За да се постигне този ефект, може много внимателно всяко растение да се подръпва нагоре. Грижливо се подрязва една част от корените от двете страни с мотика или лопата. Оставят се около 1/3-1/2 от корените.
За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...
Защо клонките на дръвчетата в моята градина почервеняват, а след това изсъхват? Преди всичко дърветата във вашата градина вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. На...
Дълго време орхидеите се считаха за растения, които трябва да се отглеждат само от опитни цветари и трябва да има за тях специални помещения. С времето обаче се оказа, че тези красиви цветя може да се...
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...