Градина » Пролетно торене на овошките

 Пролетно торене на овошките

Възможностите на овощарите да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения, са свързани единствено с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е едно от неотложните мероприятия в овощната градина. То трябва да се извърши една-две седмици преди цъфтежа, което в повечето райони съвпада с първата половина на март. При младите, неплододаващи дръвчета на един квадратен метър се внасят по около 20-40 г амониева селитра, а при плододаващите –50-60 г. Ако сме пропуснали есенното торене при плододаващите дървета, през пролетта могат да се внесат по 60-80 г суперфосфат, 25-30 г калиев тор и по 4-5 кг оборски тор на един квадратен метър, които трябва да се заровят малко по-дълбоко с пролетната обработка. Когато торенето се извършва околостъблено, торовете трябва да се разпръснат най-малко върху цялата площ под проекцията на короната. Едно допълнително подхранване с по 15-20 г/кв. м амониева селитра в края на май, до началото на юни се отразява много добре на овощното растение.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...

Голите охлюви плъзват след дъжд

Напоследък мнозина наши читатели се оплакаха, че голи охлюви са плъзнали в дворовете им. Действително тези вредители са особено опасни за зелето, морковите, картофите, краставиците. И не само за тях. ...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Засейте сусама на слънчево място

Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...

Начало