Градина » Тревата не пречи на ябълката

 Тревата не пречи на ябълката

Когато ябълковите дървета вече дават плод, не е задължително площта край него да е черна угар. Без да се притеснявате, може да засеете многогодишни житни и бобови треви - детелина, райграс, тимотейка. Затревяването би могло да е върху цялата площ или пък само между редовете. Редовата ивица се поддържа в рохко състояние.
Тревите се косят редовно и се разхвърлят по цялата площ. Зелената маса запазва почвената влага и обогатява почвата с органични вещества, служи като мулч. Има един проблем обаче - тревите използват голямо количество вода. Затова тази система може да се прилага в ябълкови градини, които се поливат.
Когато се отглеждат единични дървета много добър ефект има мулчирането в околостъблени кръгове с различни органични отпадъци - трева, листа. При есенната обработка те ще се покрият с почва.
Да се отглеждат едногодишни полски и зеленчукови култури в ябълковите градини е честа практика в любителското овощарство. Когато обаче избирате какво ще садите трябва да се съобразите с влиянието им върху дръвчета. В никакъв случай не слагайте високостъблени като царевица и слънчоглед, коноп, житни със слята повърхност. Най-подходящи са бобовите, ранните зеленчуци, тиквовите, ягодите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изпитани лекове срещу брашнеста мана и ръжда

Сярата и сяросъдържащите фунгициди са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат срещу същинските мани. В тази група се ...

Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Начало