Градина » Обеззаразяваме торопочвената смес без химикали

 Обеззаразяваме торопочвената смес без химикали

Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали.
Има няколко начина за обеззаразяване на почвата за сместа, но най-подходящ и практичен е попарване с вряла вода при домашни условия.

Практически се постъпва така:

- Намерете подходящ съд, в който да сложите почвата, както и подходящи материали за завиване.
- Обеззаразете съда с разтвор от 3% син камък (меден сулфат). Потопете го в разтвора за 10-15 минути, извадете го и подсушете.
- Насипете в съда почвата, която искате да обеззаразите (хубаво би било тя да е от място, където не са отглеждани зеленчуци) и я залейте с вряла вода.
- Завийте я след това добре с подходящи материали и я дръжте така до спадане на темепературата.
- Отцедете я след това и я просушете.
- Ако няма да я използвате веднага за направа на смеската, направете я на подходяща фигура и я покрийте с полиетиленово фолио.
Така почвата е обеззаразена и може да я използвате за направа на торопочвената смес.

Автор: Лазар Петков

Представяме Ви:

Запознайте се с ягодовия спанак

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват окол...

Време е за сеитба на арпаджика

В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с...

Защитете чесъна от бяло гниене

Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Начало