Хортензията се размножава по няколко начина, като използването на семена изобщо не е подходящият метод за любители. Разделянето на растенията при прехвърляне в нова саксия е рисковано. Остава вкореняването на резници, което е много успешно, ако го сторите по правилата, които изисква точно капризната красавица, хортензията. Не забравяйте, че латинското й наиименование е „хидрангея”, което издава голямата й любов към водата.
1. За резници може да използвате всички клонки, които отстранявате напролет при оформяне на растенията. Ако не сте сторили това, най-използваният метод е през лятото да си направите резници от невдървенели клонки, които не завършват с цветна пъпка.
2. Всеки резник оформяйте така, че да е с дължина поне 10-12 см. При това отрезът да е с лек наклон. Да е около 2 см под мястото от където излиза лист, който обезателно трябва да премахнете. Там клетките са най-активни за деление и със сигурност е точката за образуване на желаните коренчета.
3. Намалете с по 2/3 петурите на останалите два или три листа. Така ще намалите изпаряващата повълхност и нежеланата загуба на вода.
4. Заредете в широка, плитка саксия най-подходящият за случая субстрат от пясък и торф.При липса на торф използвайте листовка от иглолистни растения, за да осигурите необходимата за растенията кисела реакция Подредете резниците, като мястото на отстраненият лист да е на дълбочина поне 2-2,5 см.
5. Най-важното изискване е, както почвената, така и въздушната влажност винаги да са високи. За целта не е достатъчно само да поливате редовно. Съдът с резниците обезателно трябва да е покрит с подходящ стъклен похлупак или с прозрачно форио, което да не се докосва до резниците. Периодично го повдигайте за да провнетрите.
6. Мястото, къдито ще поставите саксията за вкореняване трябва да е светло, но обезателно на сянка.
Когато спазвате тези условия, при температура 16-18°С , след около 20 дни ще имате вкоренени растения.
Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...