Градина » Сложете цвекло между картофите

 Сложете цвекло между картофите

Червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят клубените, а също ще се предпазят от заразяване с фотофтора. Изрязаната листна маса се изгаря. Прибраните картофи се разделят на дребни, едри и за семе. Семенните клубени е добре да се оставят на светло, за да позеленеят. Насипват се на тънък слой и се разбъркват през 5-6 дни. На слънце ще позеленеят за десетина дни, в помещение с прозорци или под навес - е необходимо два пъти по-дълго време. Картофите за садене се съхраняват отделно, те не се ядат, защото светлината натрупва в тях отровното вещество - соланин.
Сортираните картофи няколко часа се подсушават на слънце, след това, преди да се поставят в хранилище, се оставят на прохладно и сухо място, за да изсъхнат и да се охладят. Клубените не бива да се охлаждат бързо, защото в тях ще настъпят нежелани физиологични изменения и ще потъмняват при варене. Бързо се охлаждат само картофите, заразени с фитофтора. Наранените по време на прибиране клубени се съхраняват 10-12 дни при температура 15-18 градуса. За това време раните заздравеят. Клубените ще се запазят по-добре, ако се редуват с червеното цвекло, което отнема излишната влага.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Оксалисът зимува вкъщи

Родът на Оксалиса (Oxalis) е голям и наброява около 800 вида, разпространени в умерените, субтропичните и тропични области на света. Представители са на едноименното семейство Киселичеви (Oxalidaceae)...

Запознайте се с елегантната тцуга

Родът Тцуга (Tsuga) включва няколко вида растения от сем. Борови (Pinaceae). Те са разпространени в умерените ширини на Азия (Хималаите, Китай, Япония) и Северна Америка. Към този род спадат вечнозеле...

За да ви радва далията пак

Далията, известна и с името гергина, още от времето на баби и прабаби се радва на нестихващ интерес, ако въобще като растение може да се радва. По точното е ча тя радва окото на ценителя на красотата...

Дрян най-лесно се хваща от отвод

Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...

Начало