Червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят клубените, а също ще се предпазят от заразяване с фотофтора. Изрязаната листна маса се изгаря. Прибраните картофи се разделят на дребни, едри и за семе. Семенните клубени е добре да се оставят на светло, за да позеленеят. Насипват се на тънък слой и се разбъркват през 5-6 дни. На слънце ще позеленеят за десетина дни, в помещение с прозорци или под навес - е необходимо два пъти по-дълго време. Картофите за садене се съхраняват отделно, те не се ядат, защото светлината натрупва в тях отровното вещество - соланин.
Сортираните картофи няколко часа се подсушават на слънце, след това, преди да се поставят в хранилище, се оставят на прохладно и сухо място, за да изсъхнат и да се охладят. Клубените не бива да се охлаждат бързо, защото в тях ще настъпят нежелани физиологични изменения и ще потъмняват при варене. Бързо се охлаждат само картофите, заразени с фитофтора. Наранените по време на прибиране клубени се съхраняват 10-12 дни при температура 15-18 градуса. За това време раните заздравеят. Клубените ще се запазят по-добре, ако се редуват с червеното цвекло, което отнема излишната влага.
Клематисите растат добре на слънчево, защитено от вятъра място. Корените трябва да се разполагат далече от подпочвените води. Мястото, където не трябва да настанявате растенията, е сенчесто, с ветрове...
Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...
За да размножите красивото си цъфтящо мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниц...
Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества труд...