Градина » Закалете разсада

 Закалете разсада

Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара, питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че много добре ще се прихване и не го засаждайте веднага под слънчево осветление. Още по-нелепо е да погубите разсад, който сами сте отгледали с много усилия на прозореца.
Поставете сандъчето или кофичките на рядка сянка, може под дърво, но да е на завет. Почвата не бива да изсъхва. Дръжте разсада 3-4 дни там и след това постепенно го излагайте на слънце за по няколко часа през деня - сутрин до 10 часа и привечер след 17 часа. Увеличавайте времето за прякото слънчево греене с 1 час всеки ден. За около две седмици растенията ще свикнат със светлината и ще може да ги разсадите на определеното място без проблем. Ако има опасност от нощно застудяване, прибирайте сандъчетата в подходящи помещения, където температурата не пада под 10 градуса. При ветровито време направете заслон от наветрената страна. При силен дъжд поставете разсада под сушина. Без тази закалка младите и нежни листенца може да изгорят от слънцето, а вятърът да ги изсуши. Леките студове могат да погубят младите растения, ако не са подготвени за външните условия.
Пикираният в парниците разсад трябва също да се закали. Около една седмица преди да го разсадите, не го поливайте. Проветрявайте го, а ако не вали, през деня отстранявайте рамките. През нощта го завийте само с рогозки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Скорушата има място в дворната градина

Климатичните условия в нашата страна са много благоприятни за развитието на голям брой диворастящи овощни растения. Някои от тях са родоначалници и много близки до културните видове, като киселицата, ...

Защо сернистата киселина подобрява виното

Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...

Запознайте се с ятрофата

Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...

Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...

Начало