Градина » Жилковата некроза може да съсипе доматите

 Жилковата некроза може да съсипе доматите

Заболеят ли доматите от жилковата некроза, не е възможно да бъдат спасени. Повечето от стопаните, които отглеждат зеленчука, са запознати с това опасно заболяване. Застрашени са най-вече ранните и средно-ранните домати. Болестта се причинява от краставично мозаечния вирус. Проявява се около средата на юни, може и по-рано, но борбата започва още сега.
Единственият начин за предотвратяване на заболяването са превантивните мерки. Още при отглеждането на разсада не трябва да се допусне заразата. Тя се пренася от листните въшки. Някой от тях са заразени и са успели да презимуват в зимуващи плевели или в семена на тиквови култури. Въшките смучат сок от заразени растения и след това отиват да смучат сок от здравите. И така се пренася заразата.
За да предпазите доматените растения, не ги засаждайте до картофи, краставици, пипер или цветя. Растенията да се наблюдават редовно има ли по-светлозелени или завити листа. Ако се появят, растението да се унищожава. Разсадът да се пръска 2-3 пъти, последно преди изнасянето на полето, с акарзин (минерално масло). Десет дни след изнасянето пак да се третира със същото масло. При силно нападение от листни въшки да продължи пръскането с минерално масло и препарат. Унищожавайте плевелите в градината и около нея, те също са носители на зараза.

Болните стръкове се разпознават

Лесно може да познаете заразените стръкове - по стъблата, плодните дръжки и съцветията се появяват кафяви, некротични ивици, широки до 5-6 мм. Върху зелените плодове се образуват кафяви ъгловати петна, а вътрешността на плодовете покафенява. Заболелите домати са негодни за консумация. Листата също са силно напетнени. Накрая цялото растение загива.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Десертното грозде се нуждае от хумусни почви

Десертните сортове лози предявяват по-високи изисквания към почвата в сравнение с винените. Те се развиват по-добре на по-дълбоки и свежи почви, които не са тежки и сбити, а са по-богати на хумус и с ...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...

Не пренебрегвайте живите камъчета

Може да не забележите веднага, че купата с камъчета до прозореца на съседката ви всъщност е странно растение. Неговата прилика с речните камъни му е донесла и популярното название "живи камъни". Литоп...

Дрян най-лесно се хваща от отвод

Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...

Начало