Градина » Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

 Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, черешите, кайсиите и други видове овошки. По време на цъфтежа по белите венчета на цветовете се появяват кафяви петна, които се разрастват. Това народът ни нарича опожаряване на цветовете. Оттам болестта преминава през дръжките в клонките. Младите леторасти загиват с още недораснали листа. Незасегнатите цветове образуват плодове, но болестта напада и тях. Появява се по кожицата им закръглено кафяво петно, което също се разраства и покрива цялата повърхност. Някои от засегнатите подове окапват, други пък остават на дървото като мумифицирани.
Има химически средства срещу това заболяване. Извършват се няколко пръскания след набъбването на цветните пъпки и появата на белите им листенца. Много помага и пръскането след листопада. Но рискът от зараза е значително по-голям, когато в клоните останат мумифицираните плодове. Сега е моментът да се справите с тях, защото лесно се виждат. Изрежете ги с ножица гъсеничарка и ги хвърлете в огъня.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Чип бъдинг е лесен начин на присаждане

Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество...

Грижи за цъфтящите орхидеи

Цъфтящите орхидеи се нуждаят от опори, за да могат цветоносите да се справят с тежестта на цветовете и да не се счупят. Тези тропически красавици обичат топлината и се чувстват добре при температура п...

Как да се грижим за ехиума

Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас има...

Ако ви потрябва селим

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...

Начало