Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упорити. Размножава се както със семена, така и вегетативно чрез спящи пъпки, които се образуват по корените.
Поветицата развива главен корен, който достига дълбочина 2 м. Образува и голям брой странични хоризонтални корени, те прехвърлят няколко метра дължина. На известно разстояние от главния корен хоризонталните корени се извиват надолу и преминават във вертикални корени. На мястото на извивката се образуват спящи пъпки, от които се развиват издънки и т.н., докато в почвата се оплете гъста мрежа.
В един декар площ, силно заплевелена с поветица, се съдържат милиони спящи пъпки. Този плевел може да заплевели всички културни видове. Най-благоприятни условия за развитие намира в окопните култури и трайните насаждения.
Основен механичен начин за борба е методът на изтощаването. Затова там, където се появи, овощната градина или лозето трябва да се окопава 5 до 7 пъти в един сезон.
Този метод е по-ефективен при основната обработка на почвата за пролетните култури след ранни предшественици. При сухо лято се извършват две обработки - подмятане на стърнището и ранна дълбока оран. Ранната дълбока оран изсушава част от кореновата система на плевела.
Химичната борба трябва да се съсредоточи при основната обработка на почвата, когато се внасят се подходящи хербициди – глифозат например.
Голямата площ може да се озелени с почвопокривни растения, които достатъчно бързо ще образуват плътен килим от листа и цветове. Няма да ви се налага и да чистите плевелите дори: почвопокривните растен...
Стайните растения, които през лятото са били оставени отвън на терасата или в градината, трябва да се приберат вкъщи дълго преди появата на първите сериозни застудявания. Много от тях, например като к...
При кършенето се премахват върховете на леторастите заедно с 5-6 до 8 междувъзлия на летораста. Това се прави обаче само на силни лози, за да се спре прекаленото изразходване на пластични вещества за ...
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...