При стайно отглеждане лимоните се настаняват в компактни и удобни за пренасяне съдове. По тази причина растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонения на височина 15–20 см, а когато достигне 30 см, върхът му се пензира. След като узрее, се съкращава на 3–4 пъпки над изгладеното стъбло. От тези пъпки се развиват първоразредните разклонения. Те също се пензират и се съкращават, когато достигнат дължина 20 см, за да може да се предизвика образуват разклонения. Така се постъпва и по–нататък, докато се получат клони от четвърти разред. Тогава короната е изградена и дръвчето се оставя да плододава.
Преди да се изгради короната, плододаването затормозява растежа на лимона и затова появилите се цветни пъпки се премахват. Изграждането на короната при добре гледани растения се постига за две години. След беритбата на плодовете се премахват всички плододали малки клончета до основа и клонките със сухи върхове. Отстраняват се и силните клончета, които сгъстяват короната. Тези от тях, които не растат навътре, се превиват, за да се превърнат в плодни. Плододалите от върха дълги клонки се съкращават до неплододавала дървесина. Когато дръвчето се изтощи и прирастът му намалее, се прави силна резитба за подмладяване, която се състои в съкращаване на 1/3 от скелетните и полускелетни клони и прореждане на обрастващата дървесина.
Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текопере...
Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискв...
Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, къдет...
Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...