Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големите студове. Необходимо е да изчакате да приключи гроздоберът и листата от лозата да окапят. Снабдяването с лозовия материал може да стане и рано напролет, когато се режат лозите, но тогава има вероятност част от зимните очи да са измръзнали. Набиран през есента лозовият материал за размножаване се съхранява през зимата. За целта предварително се маркират лозите, от които ще се вземат пръчките. Те трябва да са здрави, типични за сорта и добре родили. Пръчките да са добре узрели, с дебелина около 10 мм в средата. Отрязват се на 2 см от възела и се премахва връхната част. Ако са необходими повече пръчки, те се навръзват на снопчета. След това особено важно е правилно да се съхранят. Обикновено се използва избата. Температурата не трябва да пада под 0ºС, нито да е по висока от 6-7ºС. Под пръчките, които се поставят изправени, се насипва влажен пясък около десетина сантиметра. Основата им се засипва с около 10 см чист ситен речен влажен пясък. През зимата се поддържа навлажнен. Не се преовлажнява, за да не загние лозовия материал.
Клематисът е една от най-красивите лиани за изграждане на живи плетове. Той е желан за всеки български двор. От него са познати около 25 вида. Кореновата му система е силно развита. Корените са месест...
С кошници За плодовете можете да използвате кошница, която е предназначена за други ягодоплодни култури с вместимост 2-4 кг. За да не изсипят, на дъното на кошницата постелете полиетилен. Някои г...
Ако листни въшки нападнат растенията ви, не пръскайте с препарат, а със сапунен разтвор – около 10 г сапун за 1 л вода. Сапунът се размива добре във водата, разтворът се прецежда, за да не останат час...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...