Градина » Новата бъчва се нуждае от подготовка

 Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им. Обработката отстранява дъбилните, смолисти и багрилни вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса, а цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Обработката на новата бъчва направете така: напълнете я с питейна вода, която, ако времето е топло, се подменя през няколко дни. Времетраенето е минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Проверявайте външния вид на водата - ако е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 литра разтвор.
След това бъчвата се разклаща енергично, изправя се по възможност последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути разтворът се изхвърля. Следва обилно измиване последователно с гореща и студена вода. Ако измиването е направо със студена вода, се получава свиване на порите на дъгите на бъчвата и така става невъзможно извличането на таниновите и багрилни вещества. Новите каци и кадуси се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалват се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти (фитили) по една за 200-300 литрова бъчва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Мулчирайте със слама между фиданките

Междуредията на овощните градини могат да се поддържат по т.н. чимово-мулчирна система. За целта те се затревяват обикновено с многогодишни житни или със смес от житни и бобови треви, които често тряб...

Как да ускорим поникването на семената

Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...

Хубавите ябълки, зависят от подложката

Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...

Начало