Градина » Новата бъчва се нуждае от подготовка

 Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им. Обработката отстранява дъбилните, смолисти и багрилни вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса, а цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Обработката на новата бъчва направете така: напълнете я с питейна вода, която, ако времето е топло, се подменя през няколко дни. Времетраенето е минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Проверявайте външния вид на водата - ако е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 литра разтвор.
След това бъчвата се разклаща енергично, изправя се по възможност последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути разтворът се изхвърля. Следва обилно измиване последователно с гореща и студена вода. Ако измиването е направо със студена вода, се получава свиване на порите на дъгите на бъчвата и така става невъзможно извличането на таниновите и багрилни вещества. Новите каци и кадуси се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалват се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти (фитили) по една за 200-300 литрова бъчва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо вишни и череши изсъхват внезапно?

Наши читатели се оплакаха, че в градините им по необясними причини изсъхват вишните и черешите. Понякога това се случва внезапно, наглед без никакви причини. По описаните симптоми смятаме, че ста...

Растения гонят неприятели

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...

Как да подмладите фикуса

Фикусът е красив до 4-5 годишна възраст, след което по-бавно или по-бързо губи декоративната си стойност. Не може старото му стъбло да се покрие с листа, макар да не е изключено развитието на някое кл...

Време е да сеете арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Начало