Градина » Размножаване чрез загърляне

 Размножаване чрез загърляне

В широката практика овощните дръвчета и храсти се размножават чрез вкореняване на отделни части от тях или чрез присаждане на части от едно растение върху друго. Това е така нареченото вегетативно размножаване, за разликата от половото, чрез семена, с което си служат селекционерите на нови сортове. Много ефективно е вегетативното размножаване на овощни храсти чрез вкореняване на отводи.
Отводите представляват отделни клонки, които без да се отрязват от майчиното растение се поставят в условия за вкореняване. Различават се основно два вида отводи – хоризонтални и вертикални. За хоризонталните има все още време, но за вертикален отвод трябва да се побърза. Защо ли?

Ще стане ясно, щом научите как се прави

Начинът е много удобен за размножаване на касиса, бодливото грозде, червеното френско грозде, лешника, смокинята, нара и други подобни на тях. За целта е необходимо да изрежете всички или част от клонките на храста до 3-5 см над почвената повърхност. Целта е от спящите пъпки да израснат силни леторасти. Щом достигнат напролет 15 см височина, загърлете ги с рохка и влажна почва. С нарастването ще загърлите леторастите още 2-3 пъти до около 25 см от основата им. Докато правите това, премахнете час от леторастите, за да се развиват по-добре останалите. В основата си те ще пуснат силни корени. При загърлянето насипвайте почва в средата на храста, така че леторастите да се отклоняват встрани. Леко наклонените се вкореняват по-добре от изправените. Поради насипването на почва в основата на растенията този начин се нарича още и чрез загърляне. А що се отнася до срока на извършване, ясно е че това трябва да стане преди да е започнало сокодвижението, сега, през февруари. Закъснее ли се, много от хранителните вещества, складирани в корените, ще са се отправили към върховете и с резитбата ще бъдат безвъзвратно загубени
Наесен развалете купчинката и изрежете до основата пусналите корени леторасти. Така може да ги засадите на желаното място.

Автор: Кръстьо Попов

Представяме Ви:

Има ли спасение от галовите нематоди?

У нас в оранжериите, парниците и на открито се срещат няколко вида опасни коренови нематоди, познати под името “галови нематоди”. Това са микроскопични червейчета, които не могат да се видят с просто...

Време е за божурите

Ако сте решили да засадите божур, разполагате с време от 15 август до 20 септември. Това е най-подходящият период за вегетативно размножаване на божура. Подгответе си добре обработено и наторено място...

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Вишневият хоботник

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Начало