Шареният гроздов молец е малка пеперуда (Lobesia botrana Den et Schiff) . Развива три поколения годишно. Зимува като какавида в пашкулче под старата гора на лозите, в пукнатините на коловете и други подобни места. Вреди нанасят гъсениците. Гъсениците от първото поколение се хранят с цветните пъпки и с цъфналите реси, както и с току-що образувалите се зрънца по дребните гроздчета (ягориди), както ги опилат в паяжина. През юли вредят гъсениците от второто поколение, които се хранят с месестата част на зърната. През август, когато започне да зрее гроздето, летят пеперудите от третото поколение. Техните ларви също се хранят с месестата част на зърната, като една гъсеничка за изхранването си поврежда по няколко зърна. Приключат ли развитието си, се настаняват по местата за зимуване и какавидират. Вредата от този неприятел е двойна, защото освен преките повреди, създава условия за развитие на сивото гниене.
В борбата срещу този неприятел се използват химически средства, но много голямо е значението на физическите и агротехническите. Ако забележите например по асмата си такива повреди, задължително наесен трябва да обелите старата кора по стъблата, кордоните и рамената и да я изгорите. Ако използвате дървени колове за опора и по тях има кора, нея също отстранете. Обърнете внимание дали и в пукнатините на коловете има пашкулчета с какавиди на неприятеля. Имайте предвид, че целите колове се напукват повече отколкото разцепените наполовина. За пръскане в агроаптеките ще намерите широк набор от инсектициди за борба с този неприятел. Тях използвайте главно за борба срещу гъсениците от първото и второто поколение. Ако пръскате срещу третото, имайте предвид скорошното узряване и се съобразявайте с карантинния срок на препарата.
Уж е едва средата на лятото, а някои дървета вече обличат есенната си премяна - листата пожълтяват и започват да капят без време. Не, не става дума за по-ранна есен. Има нещо, което не е наред. Тези д...
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...
Много хора отглеждат различни видове цитрусови култури в домовете си. Затова зимните грижи трябва да бъдат квалифицирани и навреме. Трябва да имате предвид, че цитрусовите растения се нуждаят от висок...
След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...