Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов сок, зеленчуков сок, стомашният сок) имат свое рН.
В земеделската практика става въпрос за рН на почвата или реакцията на почвения разтвор. При съвременното земеделие стопанинът трябва да знае каква е реакцията на почвата, която обработва, т.е. нейното рН. За тази цел производителят би могъл да се обърне към лабораторията за почвени анализи, където точно ще определят рН на представената проба.
Показателят рН се определя по 14 степенна скала. Когато рН е 7, това показва, че реакцията е неутрална, над 7 - е алкална, а под 7 - кисела. Повечето от културните растения, в т. ч. и зеленчуковите, се развиват добре в неутрална, слабо кисела или слабо алкална почва. Някои култури като пшеница, ръж, овес, лен, лупина, кореноплоди (моркови, пащърнак, целина, ряпа, репички) понасят по-голяма киселинност - рН 6-7, а културната боровинка предпочита кисела почва рН 3-4. Други като цвеклото и люцерната се развиват при слабо алкална реакция рН 7,7-8. Спанакът и салатното цвекло са чувствителни към кисела почва рН 4,5-5, докато грахът и фасулът предпочитат подчертано алкалната реакция.
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Ако искате да имате спанак в собствената си градина още преди да е дошла зимата, трябва да го засеете през септември, дори още в края на август. Искате ли обаче да го имате в ранна пролет, началото на...
Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушен...
Биоогичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големит...