Градина » Хербицидите – как се използват?

 Хербицидите – как се използват?

Читателите напоследък задават често въпроси за това как да се използват хербицидите и кой точно да предпочетат в своята градина.
Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран срещу видовете плевели, преобладаващи в насаждението. При почви с лек механичен състав трябва да се прилагат херибициди, които са по-трудно разтворими във вода, за да не се измиват. Трябва да се знае и още нещо - когато се използва един и същи препарат няколко години, плевелите увеличават устойчивостта си към него. Ето защо трябва да се редуват различни хербициди и комбинации. И това да се съобразява с променящите се плевелни видове: житни, широколистни, коренищни и кореново-издънкови.
Задължително трябва и да се спазва посоченият на етикета карантинен срок, защото от него зависят остатъчните количества в продукцията и почвата. Разбира се, от голямо значение е и фазата на развитие на плевела и на културното растение. Ако не се обърне внимание на това нещо, плевелите ще останат, но ще изгори посевът. Важно условие е да се пръска с хербициди според указанията на етикета за температурата и влажността на почвата и въздуха.
В никакъв случай не бива да се третират насажденията и почвата с метла, а да се използва пръскачка, която след всяка употреба се измива с вода и миещ препарат. Недопустимо е излишният разтвор да се изхвърля във водоеми, канали или върху почва. Приготвените разтвори се използват веднага.
Количеството препарат на 1 декар да се преизчислява според площта - за 10 квадрата, за 100 квадрата и т.н. Задължително да се спазва точната доза, защото с превишаването й може да се унищожи посевът или овощните дървета. В някои случаи високата доза не може да бъде приета от коренищните и кореново-издънкови плевели, защото изгаря листната маса.

Не се пръска в пек и в дъжд
При ветровито време, силно слънце и в очакване на дъжд до 2 часа не бива да се пръска с хербицид. В противен случай препаратът ще бъде отнесен в съседни посеви и може да ги изгори. При работа с хербициди е задължително да се използва специално работно облекло, маска и ръкавици.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подхранване на оранжерийните култури

Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва ...

Изберете подходящо място за розите

При нашите климатични условия розата не проявява капризи и редовно достига до цъфтеж. Има обаче подробности, с които трябва да се съобразявате. Отрицателно влияние върху цъфтежа може да окаже типът ...

Пазете плодните дръвчета от студовете

От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често из...

Подгответе мястото за ягодите

Искате да си насадите ягоди? Преди обаче за започнете, добре преценете къде да ги настаните. При наклон над 10 градуса е желателно мястото да се терасира. Площта се разчиства от камъни, ненужни храсти...

Начало