Градина » Как да спасите удавеното растение

 Как да спасите удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибелта на стайните растения. Най-добре е от всичко да не допускате това, но веднъж случи ли се, ще ви кажем как да се справите с това.
Стъпка 1: Ако сте заляли растението, извадете го от саксията. Почвата ще е много влажна. Ако корените изглеждат здрави, завийте ги в хартия или памучна кърпа и оставете да водата да попие. Когато кърпата стане мокра, сложете втора. След като се навлажни и тях, върнете растението в саксията, желателно е с нова почва или просушете старата. Не поливайте, докато почвата не засъхне на 2-3 см.
Стъпка 2: Ако корените са кафяви, почистете пръстта от тях и огледайте. Изрежете кафявата част до здраво място. След това засадете растение в нова или изсушена почва. Не поливайте. Ако сте премахнали прекалено много корени, празнините можете да запълните с почва.
Стъпка 3: Проверете почвата, сменете я, ако мирише на гнило и плесен.
Стъпка 4: За да избегнете последващо заливане, научете повече за изискванията на съответното растение към условията на отглеждане.
Стъпка 5: Купете си измерител за влажността на почвата. Това не са скъпи прибори, но са много полезни. Те имат скала от 1 до 10, където 1 е абсолютно суха почва, а 10 е много мокра. Влажността на почвата можете да проверите и като боднете пръст или молив в почвата. След като го извадите, ако е сух, то значи почвата е напълно изсъхнала.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Настъпи сезонът на черешите

3аради вкусния плод черешата се отглежда в почти всички страни на умерения климат, където зимата е мека, а пролетта е без големи колебания на температурата, повратните мразове и късните слани са рядко...

Защо ми окапаха лимоните?

Често любителите, които отглеждат лимонови дръвчета в домовете си, се оплакват, че пъпките и листата окапват. Преовлажняването на почвата в съда е възможна причина за това. Обикновено лошо е направена...

Приберете водния лук навреме

Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо в...

Защо листата на чесъна пожълтяват

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Начало