По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време обхваща всички зелени части. Листата жълтеят и изсъхват, а завръзите окапват. Това заболяване е брашнеста мана и се дължи на гъбите Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuligiena. При благоприятни климатични условия и върху плодовете се наблюдава бял спорообразуващ плесенов налеп. Растенията изглеждат като поръсени с брашно. Заразяването става от конидиоспорите на гъбата, които кълнят при температура от 4 до 30 градуса и влажност на въздуха 95-100%. Проникват в епидермалните клетки чрез смукала (хаусто-рии). Най-силно чувствителни са листата с около 20 дневна възраст. По-младите не се заразяват. Болестта заразява силно смутени в развитието си растения.
За ограничаване развитието на заразата веднага след появата на първите признаци пръскайте с топсин М70ВДГ - 0.05% или топаз 100ЕК - 0.025%. Спазвайте карантинния срок при беритба на плодовете.
Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия.Той е студоустойчив, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подход...
С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...
Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения. Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поко...