Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната почва микрофлората е по-разнообразна и съдържа много полезни за растенията видове.
Кога почвата става много кисела?
Въглеродният диоксид се отделя от корените по време на дишането, а също при разлагането на органичните вещества. Заедно с водата той образува въглеродна киселина, която разтваря съединенията на калция и магнезия. С дъждовната вода те постепенно се измиват от повърхностния слой и влизат по-дълбоко. В резултат почвата се вкислява. Някои минерални торове също могат да повишат киселинността й.
На помощ идва дървесната пепел
Киселинността може да се неутрализира, като се внесе дървесна пепел и доломитово брашно (млян варовик, богат на калций и магнезий). Освен че калцият и магнезият намаляват киселинността, те образуват съединения с устойчивите на вода хуминови киселини и по този начин подобряват почвената структура.
Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...
Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и зам...
Ремонтантните ягоди от едроплодните сортове са интересни с това, че за разлика от обикновите цъфтят през цялата година и плодоносят много дълго време – до 6 месеца. Това се обяснява с факта, че ремонт...
Розите, които се отглеждат в саксии, изискват повече грижи, но тяхната стихия е създаването на неповторима обстановка в жилището. При засаждането им трябва да съобразите големината на саксията със сор...