Картофена мана съсипа доматената реколта
Картофената мана е една от най-опасните болести по доматите. Тази година тя получи значително разпространение и унищожи доматите в много зеленчукови градини. Причинител на болестта е гъбата Phytophthora infestans De Bary. Първите признаци се развиват върху най-долните листа, лежащи или допиращи се до почвената повърхност, под формата на воднисти, разрастващи се петна, които обикновено са съсредоточени по периферията и във върхната част по протежение на централния нерв. Петната бързо прегарят и изсъхват. По стъблата, листните и плодните дръжки се формират едри, неправилни по форма, отначало воднисти, а след това некротиращи петна. Петната бързо се разрастват, обхващат тъканите околовръст и предизвикват загиване на връхната част на растенията. По зелените плодове, често около дръжчената ямичка, повредите са под формата на кафяви, повърхностни, грапави петна, които често имат лъчиста структура. Най-силно се нападат интензивно нарастващите плодове, докато зазряващите и узрелите притежават значителна устойчивост. При висока влажност върху всички нападнати растителни части, особено на границата със здравата тъкан, се развива светъл спорообразуващ гъбен налеп. При благоприятни условия развитието на болестта е много бързо и за кратко време тя е в състояние да обхване целите растения или дори посеви. През неблагоприятния сезон, при наши условия, патогенът се съхранява в болните картофени клубени, останали неприбрани на полето, и върху оранжерийно отглежданите домати. Интензивно спорообразуване и възможности за заразяване се създават при относителна влажност на въздуха около 90%, задържане на свободни водни капки в продължение на 1-2 часа и при температура 12-15°С. За по-нататъшното развитие на патогена е необходима по-висока температура - 20-22°С. При температура над 26°С и засушаване развитието на маната се преустановява.
Какво да правим?
В момента одобрените препарати срещу картофена мана са следните: акробат плюс ВГ – 20 г (одобрен и за кафяви листни петна – алтернариоза). Карантинен срок 14 дни. Верита ВГ – 15 г, винкер ВГ – 20 г (карантинен срок 7 дни), валбон 180-200 г/дка с работен разтвор 25-100 л/дка, витене трипло Р – 400-450 г/дка с работен разтвор 60-80 л/дка (одобрен и за кафяви листни петна). Карантинният му срок е 20 дни. Икуейшън ПРО – 4 г (карантинен срок 3 дни), кариал стар – 60 мл/дка с работен разтвор 100 л/дка – одобрен и за кафяви листни петна (карантинен срок 3 дни), консенто СК – 200 мл/дка с работен разтвор 20-100 л/дка (карантинен срок 7 дни), куадрис 25СК – 7,5 мл (карантинен срок 3 дни), купертин М (бордолезова смес) – 400 г/дка (карантинен срок 14 дни), купроксат ФЛО – 300 мл/дка с работен разтвор 50-80 л/дка (карантинен срок 3 дни). Манкозеб 80ВП – 25 г (карантинен срок 20 дни), манфил 75ВГ – 21 г (карантинен срок 3 дни), меден оксихлорид – 25 г (карантинен срок 14 дни), мелоди компакт 49ВГ – 185 г/дка с работен разтвор 60 -100 л/дка (карантинен срок 20 дни за домати отглеждани на открито и 7 дни за отглеждани в оранжерии), орвего (полско производство) – 70 мл/дка с работен разтвор 40-100 л/дка (карантинен срок за домати 1 ден), пенкоцеб 80ВГ – 20 г (карантинен срок 3 дни), пергадо мед 27ВГ – 50 г – при критични периоди за развитие на болестта. Максимално 4 третирания през 7-10 дни (карантинен срок 3 дни за домати за прясна консумация и 10 дни за консерви), полирам ДФ – 20 г (карантинен срок 28 дни), проксанил СК – 250 мл/дка с работен разтвор 60-100 л/дка (карантинен срок 3 дни), ревус 250СК – 5 мл (карантинен срок 3 дни), ридомил голд МЦ68ВГ – 250 г/дка, одобрен е и за кафяви листни петна (карантинен срок 20 дни), ридомил голд РВГ – 500 г/дка (карантинен срок 3 дни), фунгуран ОН50ВП – 15 г (карантинен срок 14 дни), шампион 50ВП – 15 г (карантинен срок 14 дни).
Препоръчително е при различните пръскания да използвате различни препарати, за да постигнете по-голям ефект.
Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА