Градина » Как да си завъдите къпина

 Как да си завъдите къпина

Ако искате да берете в собствената си градина този съблазнителен плод, има няколко начина да се сдобиете с къпинов храст. Ще ви представим най-лесните от тях:

От върха тръгва ново растение

Чрез вкореняване на едногодишни върхове се размножават основно стелещите се сортове, сред тях най-познати у нас са Торнфорий и Смутстем. Този начин се прилага от началото на юли и през август. След това пак може, но ефектът не е сигурен, защото растенията са слаби и се налага да се довкореняват още една година. Начините на вкореняване също са различни. Разпръснато се заравят върховете на издънките и на силните им разклонения. Върховете се забождат в почвата със садило или се прави ямка с мотика на дълбочина 10 - 12 см, без да се спазва определен ред. Така се използва свободната площ около храстите.
Но може и по бразди. Успоредно на редовете, на разстояние най-малко един метър от основата на храстите, се правят бразди, дълбоки 10 - 12 см. В тях се нареждат върховете на едногодишните издънки и се покриват с рохкава почва. Разстоянието между отделните върхове не трябва да е по-малко от 20 см. За да не се измъкнат, може да се укрепят с дървени или метални кукички. Добре е да се покрие с торф, така няма да се образува почвена кора. Погрешно е да се събират на едно място много върхове и да се затрупват заедно.
За да е успешно вкореняването, трябва да се направи по-силна резитба на миналогодишните издънки, които предстои да плододават. Така ще израснат по-голям брой нови. Добре е и редовно да се напоява от пролетта до началото на август и да се тори с разложен оборски тор. След двадесетина дни заровените в почвата върхове ще започнат да образуват коренчета. Разсадът е готов в края на октомври до средата на ноември. За предпочитане е обаче новите растения да се извадят през пролетта.
Безбодилестите къпини имат много разклонения. Техните върхове също трябва да се заровят. Сортът Бойсен образува малък брой разклонения, но когато достигнат дължина около 1 метър и дебелина над 4-5 мм, също могат да се вкоренят.

Чрез коренови резници

Този начин е основен за сортовете Команч, Чероки, Чейн, Дароу. Използват се корени с дебелина около 5 мм. Нарязват се на резници с дължина 5 - 10 см и се засаждат направо на открито или се отглеждат временно в оранжерия или парник, докато се затопли времето. От един коренов резник могат да се получат две или три растения,те преди засаждането на постоянно място се разделят. Сортовете Торнфрий и Смутстем, които нямат шипчета, не се размножават чрез коренови резници, защото при много от растенията бодливостта се възвръща.

От издънки е най-лесно

Най-много издънки образува храстът от втората до петата година. През есента след листопада се изваждат и могат да се използват като посадъчен материал. За да се осигурят чисти сортове и здрав посадъчен материал, се създават специални маточни насаждения. Те не се използват за плододаване, защото от окапалите плодове често израстват семенни растения.

Любителите често разделят храстите

Този начин се практикува, когато се изкореняват майчините растения. Използва се масово от любителите овощари. След изкореняването издънките се отделят от общия храст така, че всяка от тях да има корен. Преди засаждането на постоянно място корените се опресняват с ножица, а надземната част се съкращава на около 30 сантиметра.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ягодите не могат без августовски грижи

Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...

Резитби на стайните растения

Санитарната резитба се провежда за профилактика на болестите. Много гъбички в началото се заселват на мъртви участъци, а след това се разпространяват и на здравите. Затова растенията редовно се оглежд...

Гъстите лехи повече страдат от болести

В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради пре...

Намерете място и за захарната царевица

Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...

Начало