Градина » Как да съхраняваме доматите

 Как да съхраняваме доматите

Ако настъпва есенно застудяване, доматите може да се съхранят временно на купове. Покриват се с рогозки или растителни остатъци.
След два-три дни се подреждат в щайги за доузряване. Помещенията трябва да са със северно изложение и с по-малки прозорци. Не е необходима светлина - на тъмно доматите се оцветяват по-равномерно и в по-интензивно червено, макар и по-бавно. Температурата да е 14-15°С до 23-25°С при относителна влажност на въздуха 80-85 %. За да поддържате тези условия, проветрявайте помещенията. Доматите започват да зачервяват след 10-15 дни, през 3-4 дни се преглеждат, за да се отстраняват загнилите или болните плодове.

Един месец в хладилник, шест - във фризера

В домашни условия витамин С ще се запази в доматите, ако те се съхранят в хладилник за 3-4 седмици. Поставят се в най-долната част. Установено е, че едва след повече от един месец те губят вкусово-ароматните си качества.

Шест месеца издържат обаче във фризера. Има няколко начина за замразяване:

* Доматите се измиват добре, махат се дръжчиците, нарязват се на половинки, четвъртинки, малките може и цели. Подсушават се и се поставят в специалните торбички за фризер, като максимално се отстранява въздухът.
* Плодовете се бланшират в кипяща вода за 1 минута, изваждат се и се обелват. Държат се в пластмасов поднос във фризера за 30 минути. След това се поставят плътно в специалните торбички за фризер.
* Доматите се смилат, отстраняват се кожиците и семената. Поставят се в пластмасов съд, оставяйки пространство 2-3 см до капака.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Слънце през найлон обеззаразява почвата

Ако има сигурен метод за реално унищожаване на всички видове вредни насекоми, тяхните яйца и ларви, натрупани през дългогодишното използуване на вашата градина, това е соларизацията. Този евтин начин,...

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Есенната порция храна за лозите

Истина е, че има лози столетници, които никога не са торени и въпреки това раждат, но истина е, че от асмата в двора всяка година берете грозде и изрязвате пръчки. Реколтата и пръчките са изтръгнали о...

Размножаване на рози чрез зелени резници

Това е много сполучлив и често използван начин за размножаване на розите. Практикува се през лятото, защото за успешното им вкореняване е нужна температура около 20-25 градуса. Толкова топло става пре...

Начало