Градина » Как да съхраняваме доматите

 Как да съхраняваме доматите

Ако настъпва есенно застудяване, доматите може да се съхранят временно на купове. Покриват се с рогозки или растителни остатъци.
След два-три дни се подреждат в щайги за доузряване. Помещенията трябва да са със северно изложение и с по-малки прозорци. Не е необходима светлина - на тъмно доматите се оцветяват по-равномерно и в по-интензивно червено, макар и по-бавно. Температурата да е 14-15°С до 23-25°С при относителна влажност на въздуха 80-85 %. За да поддържате тези условия, проветрявайте помещенията. Доматите започват да зачервяват след 10-15 дни, през 3-4 дни се преглеждат, за да се отстраняват загнилите или болните плодове.

Един месец в хладилник, шест - във фризера

В домашни условия витамин С ще се запази в доматите, ако те се съхранят в хладилник за 3-4 седмици. Поставят се в най-долната част. Установено е, че едва след повече от един месец те губят вкусово-ароматните си качества.

Шест месеца издържат обаче във фризера. Има няколко начина за замразяване:

* Доматите се измиват добре, махат се дръжчиците, нарязват се на половинки, четвъртинки, малките може и цели. Подсушават се и се поставят в специалните торбички за фризер, като максимално се отстранява въздухът.
* Плодовете се бланшират в кипяща вода за 1 минута, изваждат се и се обелват. Държат се в пластмасов поднос във фризера за 30 минути. След това се поставят плътно в специалните торбички за фризер.
* Доматите се смилат, отстраняват се кожиците и семената. Поставят се в пластмасов съд, оставяйки пространство 2-3 см до капака.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зазимете дафиновото дръвче

Дафиновото или лавровото дърво (Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено. Расте като много стъблен храст, но може да се превърне и в средно голямо дърво. Издържа на засушаване,...

Време е за сеитба на ранните домати

И за опитния градинар определянето на точния момент за сеитба на разсада за ранни домати често е задача с повишена трудност, а какво ли остава за любителя, още повече ако е начинаещ. Въпросителните са...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Картофена мана съсипа доматената реколта

Картофената мана е една от най-опасните болести по доматите. Тази година тя получи значително разпространение и унищожи доматите в много зеленчукови градини. Причинител на болестта е гъбата Phytophtho...

Начало