Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Например ранното главесто зеле се отглеждат обикновено при 60 см разстояние между редовете и 40 см вътре в тях. Следователно хранителната площ на всяко растение ще е равна на 60х40=2400 см2 или 0,24 кв. м. По този начин можем да определяме броя на стръковете върху единица площ - 1 декар. Броят на растенията ранно главесто зеле на един декар се намира, като се разделим площта на декара на големината на хранителната площ за едно растения или в случая 1000 /0,24/= 4166 броя. Най-точни ще са изчисленията като се приспаднат загубите, необходими за прокарване на поливни вади.
При гнездовото отглеждане на културите големината на хранителното пространство за едно растение е равна на частното между хранителната площ за гнездото и броя на стръковете в него.
Когато растенията ще се отглеждат в лента хранителната площ е произведението от средната стойност на междуредието и разстоянието вътре в реда. Например при 3-редов лентов посев по схема 50+20+20х10 големината на хранителната площ за едно растение ще бъде 50+20+20 / 3/ х10=30х10=300 см2 или 0,03 кв. м.
Колкото повече хранителната площ се доближава до оптимума за дадена култура, толкова повече нараства средното тегло на едно растение.
През януари и началото на февруари се пръска за пръв път срещу неприятелите. Не е необходимо обаче да се третират всички дървета. Зимно пръскане се прави, ако се установи, че по клоните на дърветата и...
Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...
Резитбата е едно от най-специфичните и най-трудно за провеждане мероприятия, особено от любителите овощари. Когато своевременно и правилно се извършва, то може да окаже силно положително влияние върху...
След появата на филоксерата по нашите земи, болест с икономическо значение за лозята, размножаването на гроздата все по-често става чрез облагородени вкоренени резници. Те се получават като се присадя...