Градина » Мединила не се гледа лесно

 Мединила не се гледа лесно

Въпреки че е изключително оригинална и красива, мединилата все още рядко се отглежда у нас. Това е обяснимо, тъй като тя произлиза от района на Филипините и Източна Индия и трудно се аклиматизира. При условията на Европа тази екзотика се отглежда само като саксиен вид.
В природата мединилата се среща като храст, който достига до 3 м височина. Принудена да живее в саксия, тя обаче не надвишава 1 метър. Тъмнозелените й овалноелиптични листа нерядко биват със заострен връх, до 30 см дълги и до 15 см широки. Наредени срещуположно по два, те са като птица с разперени криле. Сюрпризиращ е фактът, че цветчетата са много дребни - по стотина, фантастично подредени в гроздовидни съцветия. Те са грациозно наведени надолу и може да достигнат до 45 см дължина. Нежно обвиващите ги прицветни листа, обагрени малко по-бледо розово от цветовете допълват високия декоративен ефект. Съцветията се появявят на върха на разклоненията през пролетта.
За да се развиват растенията оптимално, трябва да задоволявате изискванията им. Имайте предвид, че за да достигнат до цъфтеж, температурата в помещенията трябва да се контролира. През зимата оптималната й стойност е в границите от 15 до 18 градуса, а през лятото – 18-20 градуса. Въпреки че растенията изискват много ярка светлина, през лятото ги предпазвайте от прякото слънчево огряване.
Тъй като влагата в почвената смес през цялото лято трябва да е равномерна, поливайте по-често и обилно. През зимата обаче тя трйбва да е сравнително ниска, затова тогава поливайте по-рядко и умерено. Но ВНИМАВАЙТЕ - температурата на поливната вода трябва да е с няколко градуса по-висока отколкото в стаята или поне със същата стойност. Не поливайте с току що налята вода! През лятото освен да поливате, ще трябва и да пулверизирате листата с темперирана вода. Така растежът е по-бърз, а външният вид на богато облистените растения е по-изящен.
Друг каприз, който ще трябва да задоволявате, е да проветрявате помещенията редовно. При това ще трябва много да внимавате – това да става далеч от саксията. И още – никога не изнасяйте мединилата на открит балкон или на тераса! Запомнете също, че след като се появят цветните пъпки, саксията не трябва да се помества. Това налага предварително да сте определили най-подходящото за нея място.
Ако желаете да получите нови растения, в началото на лятото може да вземете резници от напълно узрели странични разклонения. Този срок е най-подходящ, защото вкореняването протича за около един месец при температура 20-25 градуса. За да е успешен процесът, отчупвайте резниците с ръка, вместо да ги отрязвате с нож. За по-сигурно може да направите отвод. За целта наведете клонка и част от нея покрийте с почвена смес в специално поставена за наблизо саксия. Когато се появат коренчета, отделете младото растение от майката. С нарастването през две-три години прехвърляйте в по-големи саксии. Най-подходящата почвена смес включва торф, градинска или чимова почва, едрозърнест пясък и много добре разложен оборски тор в съотношение 2:2:1:1.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо листата на доматите пожълтяват

Това се случва при т.нар. бактерийното изсъхване на доматите, което се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява...

За киселото зеле се погрижете отсега

Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата. За късното главесто зеле семената се...

Прогонете шарения гроздов молец сега

Шареният гроздов молец е малка пеперуда (Lobesia botrana Den et Schiff) . Развива три поколения годишно. Зимува като какавида в пашкулче под старата гора на лозите, в пукнатините на коловете и други п...

Заемете се с телените червеи сега

Телени червеи се наричат ларвите на твърдокрилите насекоми от семейство Елатериде, които са известни в различните части на България като „полски ковачи” или „скоклювци”. Те имат продълговато, силно ...

Начало