Пиретрумът (Pyrethrum /Chrysantemum/ cinerari aefolium) произхожда от Далматинското крайбрежие, където се среща като диворастящо растение. Отглежда се в Япония и Америка. У нас е пренесен отдавна, но все още не е достатъчно широко застъпен. Многогодишното лечебно растение има многоглавест дълбок корен, от който излизат голям брой стъбла, завършващи с цветоносни дръжки. Цветовете са бели, групи рани в цветни кошнички. Листата са сиво-зелени, перести. Цъфти през май-юни.
Предпочита варовити и глинесто-песъчливи почви, богати на хумус и слънчеви. Размножава се чрез семена. През пролетта подгответе почвата и оформете лехи, на които ще засеете семената на пиретрума. Посевът трябва да се поддържа чист от плевели, затова почвата леко се разрохква. До есента се развиват долните листа и образуват розетката.
Набраздявате мястото на 50 см между браздите и го разсаждате на 50 см едно от друго в реда. Поливате и го оставяте да зимува. Напролет окопавате и поддържате почвата чиста от плевели. Растенията развиват листа и започват да цъфтят. Те се прибират при сухо и слънчево време, когато цъфтежът е обхванал половината посев. Отрязвате стръковете на 20 см от върха заедно с листата и цветните кошнички. Изсушавате растенията на тънък пласт на слънце. Вечер ги прибирате. Те съдържат пиретрини, етерично масло, инулин и други полезни вещества. Отварата се ползва за пръскане срещу насекоми.
Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен. Ловджийската ра...
Купеният арпаджик може да се съхранява до посаждането му в сухо помещение. При висока температура той може да изсъхне, а при понижаване възниква опасност от стрелкуване на най-големите луковици. Разси...
Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...
Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...