Нападенията от трихотецийно гниене се явяват предимно по плодовете на ябълката. Най-често то е по плодовете в хранилището и много по-малко в овощната градина.
В много случаи плодът външно е здрав, но при разрез се вижда, че частта около семенната кутийка е кафяво загнила. По празнините на кутийката и около нея се развива бял памуковиден мицел, а в него разпръснати розови купчинки. Най-яркият отличителен белег на това гниене е горчивият вкус, който има не само загнилата, но и граничещата с нея здрава част. В други случаи това заболяване може да се прояви и външно, като вторично заболяване около петното на струпясването. Тъканта загнива кафяво и се появява повърхностен налеп, примесен с розови купчинки.
Причинителят на горчивото гниене Trichotecium Roseum Link е широко разпространен. Най-лесно заболяват плодовете на ония сортове, които имат отворена чашка до семенната кутийка или повърхностни повреди от друг вредител. Болестта се благоприятства от достатъчно влага. Температурата пък трябва да е над 5 градуса. Причинителят на горчивото гниене напада ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, мушмулата и други.
Средства за пряка борба с причинителя на трихотецийното гниене не са установени. Най-доброто, което може да се приложи, е плодовете да не се съхраняват с повреди по кожицата. Те трябва внимателно да се охладят в плодохранилището, за да се избегне “изпотяването”. Температурата пък трябва да е под 5 градуса.
Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с ...
Още в началото на годината трябва да помислим какви сортове ранни домати ще сложим напролет в градината. Доматите, които ще настаните в полиетиленови оранжерии се отглеждат задължително с пикиран разс...
Скутеларията (Scutellaria), известна и като шлемник, е род от семейство Устоцветни, който включва около 360 вида растения. Те са многогодишни, коренищни, рядко едногодишни, тревисти или полухрастовидн...
При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...