Надлъжното завиване на листата на розата е много характерна повреда, която се причинява от розената листна оса Blenocampa pusilla. Тя е разпространена във всички европейски страни и е много познат неприятел на розата. У нас също се среща и доста често се дават сигнали за появата й, но точното разпространение не е проучено.
Розената листна оса е дребна– 4 мм, изцяло черна, с леко опушени крила. Напада всички сортове рози. Появява се към средата на май – началото на юни. Осите снасят яйцата си изолирано или подредени по 2-3 по периферията на долната страна на листата. Младите ларви се вгризват в тях, хранят се с паренхима, при което краищата на листната петура се завиват успоредно на средната жилка. Листата стават тесни и силно завити. Ларвите, скрити в гънките, отначало са прозрачно бели, по-късно стават светлозелени с кафява глава. Към края на юли те какавидират в пашкул плитко в почвата. Какавидите презимуват.
Мерки за борба
Ларвите на розената листна оса през по-голяма част от развитието остават скрити в завитите листа и не могат да се засегнат от разтвора или пръскането. Срещу този неприятел е уместно да се използват препарати със системно или проникващо действие. Такива са Би 58 в доза 10 мл, карантинен срок 21 дни, и актелик 50ЕК – 15 мл. Карантинният им срок е 7 дни. Дадената доза е за 10 литра вода.
Как точно се реже къпината е често задаван въпрос. Не може да се даде еднозначен отговор, защото издънките се режат по различен начин в зависимост от сорта и възприетия метод на оглеждане. Храсто...
Краставицата е топлолюбиво растение, затова семената започнат да поникват при 12°С, а най-добре е да им осигурите 25-30°С. Има много изисквания към водата в почвата. При ниска почвена и въздушна влажн...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...
Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...