Ако сте установили, че в дворната ви градина се е появил хвощ, то почвената реакция е кисела и варувайте преди дълбоката й обработка. Измежду калциевите съединения, които са пригодни за отстраняване на почвената киселинност, най-достъпни са калциевият карбонат и варта. Калциевият карбонат е широко разпространен в природата във вид на различни минерали - меки и твърди варовици. При варуване с него се неутрализира почвената киселинност, превръщайки се в разтворим калциев бикарбонат под влияние на въгледвуокиса, разтворен в почвената вода. Действието на калциевия карбонат се ускорява значително, ако заедно с него се внася в почвата и оборски тор или други органични вещества.
Варта трябва да е гасена. Действа бързо понеже е по-добре разтворима и значително по-химически активна, отколкото калциевият карбонат. Непосредствено след внасянето й в почвата е опасна за семената и корените на растенията, затова се прави най-малко месец преди засаждане или засяване на културите. Може да ползвате и сатурачна вар, която е отпадък от захарната индустрия. Пепелината от лигнитните въглища, получавана в топлоелектрическите централи, също е добър материал за варуване. Разпръснете варта равномерно върху почвата и размесете с дълбока обработка на почвата.
Неутрализирането на почвената киселинност се отразява благоприятно върху развитието и дейността на почвените микроорганизми. Повишава се ефикасността от торенето и се подобряват физическите свойства на почвите, водния и въздушния режим.
Листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, това налага рано да се откриват и срещу тях да се води своевременна борба. Но за да ги открием навреме, трябва да ги познаваме. Луковата лист...
Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с я...
През този сезон производството на зеленчуци е в полиетиленови и стъклени оранжерии. Отглеждат се салати, марули, краставици, домати. Тук ви описваме от какви болести се нападат най-често салатите в ор...
Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...