Градина » Варувайте, ако в градината се появи хвощ

 Варувайте, ако в градината се появи хвощ

Ако сте установили, че в дворната ви градина се е появил хвощ, то почвената реакция е кисела и варувайте преди дълбоката й обработка. Измежду калциевите съединения, които са пригодни за отстраняване на почвената киселинност, най-достъпни са калциевият карбонат и варта. Калциевият карбонат е широко разпространен в природата във вид на различни минерали - меки и твърди варовици. При варуване с него се неутрализира почвената киселинност, превръщайки се в разтворим калциев бикарбонат под влияние на въгледвуокиса, разтворен в почвената вода. Действието на калциевия карбонат се ускорява значително, ако заедно с него се внася в почвата и оборски тор или други органични вещества.
Варта трябва да е гасена. Действа бързо понеже е по-добре разтворима и значително по-химически активна, отколкото калциевият карбонат. Непосредствено след внасянето й в почвата е опасна за семената и корените на растенията, затова се прави най-малко месец преди засаждане или засяване на културите. Може да ползвате и сатурачна вар, която е отпадък от захарната индустрия. Пепелината от лигнитните въглища, получавана в топлоелектрическите централи, също е добър материал за варуване. Разпръснете варта равномерно върху почвата и размесете с дълбока обработка на почвата.
Неутрализирането на почвената киселинност се отразява благоприятно върху развитието и дейността на почвените микроорганизми. Повишава се ефикасността от торенето и се подобряват физическите свойства на почвите, водния и въздушния режим.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Как да се грижим за краспедията

Краспедията (Craspedia) е сравнително ново за цветарите растение, което е внесено от Австралия още през 80-те години на ХХ век. В културното цветарство е известен само един вид – топчестата краспедия ...

Как да си завъдим бяло френско грозде?

Бялото френско грозде се завъжда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят ...

Сейте фасула на етапи

Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...

Начало