Градина » Градинската лобода се сее сега

 Градинската лобода се сее сега

Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви убеди, че лободата може да се засява в късна есен, а в ползата от такава сеитба несъмнено сте убедени. Много баби от такива самосевки берат и продават по пазарите. Вие, ако искате да берете хубави листа от градинска лобода, не постъпвайте така.
Изберете добро място в двора - южно, с дълбока и отцедлива почва. Прекопайте я и с тази обработка заровете по 2-3 кг на квадратен метър прегорял оборски тор или компост. Семената засейте в браздички на 30-35 см една от друга и дълбоки 3-5 см. За 10 кв. метра ще са ви необходими около 15 г семена. Заровете ги в браздичките, като заравяйте повърхността. Това можете да направите във всеки декемврийски ден, но по-добре е още в началото, защото времето все по-лошо ще става, а по-добро едва ли.
Когато напролет растенията развият 3-4 листенца, проредете ги в реда така, че между тях да има разстояние 10-12 см. Оттук нататък грижа ще ви е да прекопаете някой и друг път, за да унищожите плевелите и да поливате, ако не вали. При засушаване бързо се развиват цветоносни стъбла.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Летни грижи за младите дръвчета

През есента или през пролетта всеки гледа да посади дръвчета. Докато са още слаби, те се нуждаят от специални грижи през летните жеги. Много важно е да се направи правилен околостволен кръг. Той не ...

Хубава корона се прави три години

Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...

Обогатете почвата, ако ще садите зеленчуци

Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Затова, подобрете терена с няколко м...

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Начало