Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главно по-слабите и безплодните. При подложките трябва да останат два-три летораста повече от необходимите, защото по време на обработките или от по-силен вятър може част от тях да бъдат унижощени. След 10-15 дни е повторното филизене, с което се оставят окончателния брой леторасти. Тогава е първото привързване. Чрез филизенето лозата се подготвя за следващата резитба, улеснява се борбата с болестите и неприятелите, леторастите по-добре растат и се огряват от слънцето.
Основно мероприятие при отглеждането на подложки за получаването на гладък резников материал е колтученето. Колтуците, които са се развили от летните пъпки на основният летораст, се премахват. Това се прави,когато те са още крехки и малки, с дължина не повече от 7-8 см. Така не се нанасят рани върху основните леторасти. Колтучене в плододаващите лозя се прави рядко. Възможно е само при буйно растящите асми и сортове с по-големи листа, които засенчват гроздовете и ограничават свободния достъп на въздух до ресите.
Прищипването е отстраняване на върха на леторастите с няколко недоразвити листа под него. Тази операция не е редовна практика при всички лози. Прилага се само към онези сортове, чиито реси се изтощават и се превръщат в мустаци при благоприятни климатични условия през пролетта и при недостатъчно натоварване с плодни очи. Често това се наблюдава при сортовете Болгар, Перла, Плевен, Брестовица.
Когато филизите достигнат 15-20 см и условията са благоприятни, веднага трябва да се извърши прищипването. С това хранителните вещества се насочват към ресите, а не към върха на леторастите. През този период конкуренцията за хранителни вещества между върха на леторастите и ресите е много голяма. В тази борба винаги надделява върхът и затова трябва да се отстранява. Ако закъснеете с тази операция и я извършите по-късно, няма да получите резултат. При сортове, които са склонни към изресяване на завръзите след цъфтежа (Хамбургски мискет), се прищипва една седмица преди цъфтежа.
Пикирането на доматения разсад се прави, за да се увеличат хранителната площ и обемът на въздуха, необходими за по-нататъшния растеж и развитие на растенията. Те се пикират при наличие на първа двойка...
Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, ...
Малината има сравнително големи изисквания към почвената влага, когато интензивно растат издънките и се формират плодните органи. Едва след обиране на последните плодове, намаляват нуждите от вода при...
Полиетиленовите оранжерии с трoйно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукц...