Градина » Лозето се реже и на зелено

 Лозето се реже и на зелено

Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главно по-слабите и безплодните. При подложките трябва да останат два-три летораста повече от необходимите, защото по време на обработките или от по-силен вятър може част от тях да бъдат унижощени. След 10-15 дни е повторното филизене, с което се оставят окончателния брой леторасти. Тогава е първото привързване. Чрез филизенето лозата се подготвя за следващата резитба, улеснява се борбата с болестите и неприятелите, леторастите по-добре растат и се огряват от слънцето.
Основно мероприятие при отглеждането на подложки за получаването на гладък резников материал е колтученето. Колтуците, които са се развили от летните пъпки на основният летораст, се премахват. Това се прави,когато те са още крехки и малки, с дължина не повече от 7-8 см. Така не се нанасят рани върху основните леторасти. Колтучене в плододаващите лозя се прави рядко. Възможно е само при буйно растящите асми и сортове с по-големи листа, които засенчват гроздовете и ограничават свободния достъп на въздух до ресите.
Прищипването е отстраняване на върха на леторастите с няколко недоразвити листа под него. Тази операция не е редовна практика при всички лози. Прилага се само към онези сортове, чиито реси се изтощават и се превръщат в мустаци при благоприятни климатични условия през пролетта и при недостатъчно натоварване с плодни очи. Често това се наблюдава при сортовете Болгар, Перла, Плевен, Брестовица.
Когато филизите достигнат 15-20 см и условията са благоприятни, веднага трябва да се извърши прищипването. С това хранителните вещества се насочват към ресите, а не към върха на леторастите. През този период конкуренцията за хранителни вещества между върха на леторастите и ресите е много голяма. В тази борба винаги надделява върхът и затова трябва да се отстранява. Ако закъснеете с тази операция и я извършите по-късно, няма да получите резултат. При сортове, които са склонни към изресяване на завръзите след цъфтежа (Хамбургски мискет), се прищипва една седмица преди цъфтежа.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Листното подхранване не заменя почвеното

Течните комплексни торове за листно подхранване се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и др. Те се прилагат профилактично - когато се очаква растенията да преминат критичен ...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Сиво гниене по гроздето

Вегетацията на лозата е към своя край и най-опасните болести за нея, каквито са маната и оидиума, вече не могат да нанесат значителни поражения. Гроздето обаче продължава да страда от сивото гниене. ...

Смолотечението при прасковата

Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...

Начало