Скутеларията (Scutellaria), известна и като шлемник, е род от семейство Устоцветни, който включва около 360 вида растения. Те са многогодишни, коренищни, рядко едногодишни, тревисти или полухрастовидни растения. Листата им основно са с дръжки, прости, целокрайни или назъбени. Цветовете са единични с разширена тръбичка и две устни. Връхната е шлемовидна, затова го наричат и шлемник. Цветчето е синьо, виолетово, червено, бяло или жълто. Не е много декоративно растение. тези растения могат да внесат нови щрихи в оформлението на алпинеумите и каменните градини. Има два типа: високи (храстовидни, до 60-70 см) и ниски (почвопокривни, образуващи туфи, не по-високи от 15-25 см).
Скутеларията е светлолюбив вид. Някои от разновидностите растат на заблатени участъци, сред храсти и в понасят полусянка, за видовете, растящи на склонове, скали и в степите са подходящи само слънчеви места.
Шлемникът е непретенциозно растение по отношение на почвата, но най-добре се развива на леки и хранителни терени, които съдържат варовик. Подхранвайте през пролетта и в началото на бутонизацията с комплексни минерални торове и органика. Растенията зимуват без укритие, но в отделни години могат и да измръзнат. При ниска резитба преди зимата не се съхраняват, най-добре е да подрязвате през пролетта.
Размножава се вегетативно чрез делене на храста и чрез семена. Използва се в смесени лехи и на алпинеуми.
Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...
Бадемовите дръвчета трябва да се засаждат през есента, защото развитието им започва много рано и засаждането през пролетта е рисковано. Това е една от най-раноцъфтящите овошки. Цъфти обикновено към кр...
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...
Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...