Солданелата (Soldanella) се отнася към род, който събира повече от 11 вида растения, които през последните години са много модерни. Те произхождат от високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. Като декоративни се отглеждат предимно два-три вида. Това са тревисти многогодишни ниски растения, които достигат не повече от 30 см височина. Много ценно качество на солданелите е, че запазват листата си свежи и през зимата. За да красят балкона или терасата и през мрачните снежни дни, се препоръчва, да се засаждат в саксии или сандъчета. Нареждат се на места със северно изложение.
Солданелите са едни от трудните за отглеждане цветя, тъй като са много взискателни към условията за отглеждане, особено в началното си развитие. Те успяват само на сенчести, влажни места. И най-краткотрайното засушаване означава гибел за растенията. При това почвата трябва да е горска, или специално подготвена, като й се прибави листовка, торф и пясък.
Размножаване
Тези растения се размножават със семена и вегетативно. Семената се засяват в сандъчета, веднага след като узреят. Съставя се почвена смес от горска почва, торф и пясък. Полива се обилно и съдовете се поставят на сенчесто място, където трябва да осигурите редовно висока почвена и въздушна влажност. Презимуват на студено. Напролет младите растенията се пикират и прекарват лятото при споменатите условия. Чак през есента се засаждат на постоянно място. Разстоянията да са 20 х 20 см. По-лесно се прилага вегетативното размножаване. В ранна есен туфите на възрастните растения се разделят. Полива се изобилно и след това се спазват посочените изисквания.
Причина за това заболяване не са бактерии, гъбички или вируси, а недостиг на желязо в почвата. Желязо може да има и в излишък, но да не е в усвоима форма. Това най-често се случва във варовитите почви...
С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...
Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...
Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...