Местните диви рози, или както ги наричаме още шипки, спокойно преживяват зимата без особена защита. По-голямата част от културните сортове рози обаче страдат от студ и влага. За тях трябва да се направи сухо укритие от топлоизолиращ материал - хартия или полиетиленово платно. Те могат да бъдат обгърнати и с елхови клонки. Всички видове рози, освен пълзящите, се изрязват до горното ниво на изолационното укритие, тъй като съществува опасност да премръзнат силно. Основната резитба се прави само през пролетта. Опадалите есенни листа се отстраняват, защото върху тях се развиват всевъзможни вpeдитeли.
Особена защита е необходима при увивните сортове рози. Стъблата им трябва старателно да се обвият с хартия или друг изолиращ материал и да се положат на земята, като се навиват на колело, а после се покриват допълнително за зазимяване. Стъблените рози се обвиват с чувал, натъпкан със сухи листа, който се завързва при корена и при върха, а стволът се укрепва с намотана лента от зебло. Друг вариант на зазимяване е като всяко растение се навежда до земята, коренът се подкопава от едната страна и се прави сухо укритие.
Предварително
- При културните сортове рози трябва да отделите особено внимание на мястото на засаждането. Направете там хълмче от пръст с височина 10-20 см.
- След това натрупайте купчинка от елхови клонки. Не слагайте допълнително полиетилен, защото ще се получи кондензация и розите могат да загинат.
Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...
Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи. Разсадът се произвежда в неото...
Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари...
Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...