Градина » Цветни камбанки звънят в градината

 Цветни камбанки звънят в градината

Камбанките (Campanula) са декоративноцъфтящи растения с европейски произход. Те са едни от предпочитаните цветя през лятото. В озеленяването се използват с успех при групови насаждения, в тревни площи и за лехи в комбинация с други цветя. Намират приложение и за получаване на рязан цвят, особено в големи букети.
От рода Кампанула са познати над 300 вида красиви цветя, разпространени в умерения пояс. Името им се дължи на формата на цвета: типична за тях е петделната камбанка. Някои видове имат фуниевидни и звездовидни цветове. Макар че камбанките си приличат по цветове и по форма, различните видове се различават по височина, растеж и условия на местообитаване. Това градинско цвете изисква открити, слънчеви места и богата пропусклива почва. Размножава се чрез семена, които са плоски, дребни и сиво-кафяви на цвят. Кълняемостта се запазва до 3 години.

През есента разсадете

Ако през юли или август се засеят семената на това красиво цвете, то през следващото лято ще имате феерия от цветове във вашата градина. Семената никнат за 2 седмици. През септември-октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 30-70 см едно от друго. Цветето образува туфа от листа и презимува. През следващата пролет образува цветоносните стъбла.
За всичките сортове са необходими подпорки. Отстраняването на прецъфтелите пъпки удължава цъфтежа, който е през юли-август. Цветовете са изправени, по-рядко висящи. Отделните сортове имат най-различна багра: синя, бяла, розова, лилава.

Видове

От високите многогодишни камбанки за отглеждане в лехи се използва предимно Campanula. medium. Отечеството й е Южна Европа. Растението достига до 90 см Стъблото е пирамидално, а цялото растение е покрито с твърди космици. Кампанула пирамидалис е гигант в групата за лехи и достига до височина 1.8 м.
От дребните камбанки за алпинеуми се използват кампанула кариатика, кампанула кохлеариформия – с височина от 0,20 – 0,07 см, с бели или сини цветове. Растежът е нисък, компактен. Растат и на сянка. Листата са сърцевидни.
Едногодишните видове пък са представени от кампанула персицифолиа – най-разпространена бордюрна камбанка с височина 0.60 – 0.90 см и чашковидни цветове. Листата са продълговати, лъскави, тъмнозелени. Кампанула латифолия е по-висок вид - 1,20 –1.50 м. Също бордюрна. Със синьо-виолетови цветове. Кампанула гломерата е по-дребна, с височина до 0,60 см, с малки камбанки.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Мислете вече за оранжерийните краставици

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Дивачката може да се опитоми

По различни причини - било за облагородяване на диви дръвчета, било за преоблагородяване, се налага да се направи присаждане с калем напролет. Калемите се режат през зимата или в ранна пролет, когато ...

Плодов червей напада ябълките

Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...

Отвара от лук гони щитоносните въшки

Телата на тази група насекоми са покрити с твърдо восъчно образувание, подобно на щитче, откъдето те носят наименованието си. По цветята и декоративните растения се срещат различни видове щи-тоносни...

Начало