Ако искате в малката ви градина да има цвете – ярко, цъфтящо, многогодишно и не много капризно, астилбето е най-подходящо. То е многогодишно растение, което образува туфи. Има дълбоко нарязани листа, които напролет се обагрят в червен цвят. Дръжките на листата и цветните стъбла са твърди и мъхести. Отделените малки цветчета са събрани в реси, които образуват големи и красиви сложни класове. Цветовете са като пухеста метлица, обагрена в ярки цветове. Цъфтят от юли до септември.
Към почвата растението няма особени изисквания. Всяка добре обработена градинска почва и добре наторена благоприятства за доброто му развитие. Астилбето изисква влажна почва. Ако в градината имате малка водна площ, то е подходящо да се засади край бреговете му. Спазвайки тези условия, цветето ще заблести с наситените си багри.
Размножаването става чрез делене – напролет или наесен. Растението не е подходящо за засаждане в групи. И след като прецъфти изпъква сред другите цветя с лъскавите си тъмнозелени листа. Най-доброто място за отглеждане на астилбето е полусенчесто място. То идеално се съчетава за прехода между храстите, дърветата и тревата, или ниските бордюрни цветя. Растението е подходящо за отглеждане в голяма саксия на източен или северен балкон, като му осигурите защита от въздушните течения.
Ако все пак решите да го засадите на слънчево, открито място, то се полива всеки ден.
В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...
Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...
Всички знаят за съществуването на регулатори на растежа и развитието - хормони - при животните и хората. Но не на всички е известно, че сходни регулатори - фитохормони - имат и растенията. Те се израб...
Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...