Градина » Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

 Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по проводящите съдове, отиват в короната на дървото. Хранителните вещества, които се връщат по кората, не могат да преминат през отрязания пръстен и се натрупват в горните части. Така се образуват повече плодни пъпки, а ако вече има завръзи, плодовете стават по-големи и по-бързо узряват. Точно сега е времето за тази операция. Отрязаният пръстен не трябва да е по-широк от 1 см. Раната се замазва с овощарски мехлем.
Оголването на дървесината обаче може да причини изсъхване на клона. Това най-често се случва при костилковите видове – вишни, череши, праскови, сливи. Вследствие на колцуването хранителните вещества не могат да стигнат до корените и те отслабват. Оттук и цялото растение не може да издържи на неблагоприятните зимни условия и да изсъхне. Така че колцуването е подходящо само за силно растящите сортове ябълки и круши, които са със забавено встъпване в плододаване.
За да се фпредпази дървото от проникването на гъби и бактерии през раната, добре е да направите разрезите по-далече от основата на клонката. Ефекта на колцуването може да постигнете и по друг начин: Рано напролет, преди да започне сокодвижението и преди да са се развили дърветата, завържете с тел или мека ламаринка мястото, което сте избрали за колцуване. С нарастването на клона ще се получи пристягане и това ще затрудни преминаването на хранителните вещества към корена. Внимавайте, ако не освободите клона в края на вегетацията, той ще изсъхне.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Софората оцветява лятото в жълто

Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...

Ревенът издържа на студ, расте и между дървета

Многогодишното тревисто растение е с мощна коренова система и едри листа с дълги, месести дръжки. За храна се използват дръжките, които съдържат до 30 мг% витамин С, доста захари, ябълчена, оксалова и...

Погрижете се за оранжерийните краставици

Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания,...

Не бързайте да засаждате далиите

Далиите, известни у нас и като гергини, са едни от любимите цветя. Те завладяват любителите на красота не само с пищните си съцветия, обхващащи почти всички багри. Чарът им е и в това, че в зависимо...

Начало