Градина » Болести върлуват из салатите

 Болести върлуват из салатите

Болестта може да се появи като избледняване и загниване на листата поради сухо гниене по корените и долната част на стъблото. Заразените растения не образуват глави и понякога се пречупват. Друга форма на проява на болестта е развитието по най-външните листа и основата на стъблото на дребни воднисти хлътнали петна, които се разрастват, сливат се и могат да причинят загниване на зелите листа.
Причинител на заболяването е бактерията Xanthomonas campestris pv. vitians. Тя се запазва в растителните остатъци от болни растения и в недобре угнилия оборски тор. При поява на болестта първите заразени листа да се откъсват и унищожават. Влагата да се намали, температурата да се повиши.
Салатите могат да бъдат нападнати и от мозайка. Болестта върлува и в оранжерии, и на полето. По листата се появяват характерни хлоротични светлозелени и тъмнозелени петна. Листата се деформират. Заразените растения остават ниски. Болестта се причинява от вирус, който се запазва в семената и в някои плевелни растения. Пренася се чрез голям брой листни въшки.
За да спасите растения, трябва да унищожавате засегнатите. В семепроизводните посеви се пръска срещу листните въшки.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Не забравяйте да нахраните зеленчуците

Зеленчуците са група култури, които се отличават с голямо видово и сортово разнообразие, имат различен по продължителност вегетационен период (от 50 до 150 дни), отглеждат се при 2 или 3 производства ...

Биопродукти увеличават добивите

Почвените смеси за производство на разсад трябва да включват задължително торф за подхранване растежа на семената и почва. На пазара се намират натурални торове, които стимулират семената по време на ...

Ягодите залагат вече плодни пъпки

И след беритбата ягодите имат нуждата от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват е...

Изчистете старите бъчви

Правилно съхраняваните бъчви, използвани миналата година за направа на вино, сега могат да влезат веднага в употреба след закисване и опушване със сяра. Допуснали ли сте да се появи плесен, подготовка...

Начало