Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно лято. На втората година жълтеене се забелязва още в началото на пролетта и се увеличава до края на вегетацията. Това се повтаря и през следващите години, докато лозите напълно загинат. Пожълтелите листа стават кафяви и изсъхват.
Болните главини дават много разклонения и заприличват на втрънчени храсти. Леторастите се скъсяват. Зеленото грозде също пожълтява и започва да пада. Хлорозата се дължи на почвата, върху която отглеждаме лозите. При голямо количество варовик в нея активният калциев карбонат отнема желязото от тъканите на лозата и те не могат да образуват хлорофил. Хлорозата може да се лекува чрез пръскане или торене с препарати, съдържащи желязо. В миналото и сега се лекува с зелен камък FeS04. Около всяка лоза се заравя по 500 г през есента или да се полее в края на зимата с 5% разтвор от него.
Сега успешно може да напръскате с лактофол Fe в доза 40 мл за 10 л вода. Това се прави сутрин до 10 ч или след 16 ч, когато температурите намалеят. В облачно време може през целия ден. При валежи или сутрешна роса подхранване не се прави. Листните торове могат са се смесват с фунгициди и инсектициди.
През юли плодовете на дръвчетата бързо наедряват и клоните, особено на късните ябълки и круши, започват да се свеждат под тежестта им. Практиката да се подпират, за да не се прекършат, е колкото стара...
Настойки от тютюн. Има инсектицидно действие срещу листните въшки. Приготвя се от 40 грама тютюневи листа или остатъци от тютюневи растения, нарязани ситно. Заливат се с 1 литър вряща вода и престоява...
През месец юли трябва да подхраните всичките си рози. Използвайте богати на калий и бедни на азот комбинирани изкуствени торове. Разхвърляйте по 30 – 40 г на квадратен метър, а след това накопавайте. ...
Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...