Имаме вила край София, в Искърския пролом, където отглеждам различни цветя. По листата на розите се появиха ръждивокафяви петна, целите листа пожълтяваха и окапваха. Коя е тази болест и как да се справя с нея, ако напролет отново се появи.
Мариана Пенева от София
Г-жо Пенева,
Очевидно се касае за болестта ръжда по розата. Тя напада всички надземни органи и води до силно намаляване на растежът на храстите. При силно нападение през следващата година цъфтежът е оскъден.
Ръждата засяга младите леторасти и листата на розата. По тях се появяват оранжево-черни петънца с множество черни брадавички. По-късно тези петна се разширяват и горната страна на листата се покрива с множество хлоротични жълти петна, а листата масово окапват. Растението преждевременно образува нови листа и по този начин се изтощава и удължава вегетационния си период. По леторастите при разрастването си тези повреди предизвикват образуване на раковини по стъблото. Причинител е гъбата Phragmidium mucronatum. Болестта се развива най-много при продължителни хладни и влажни пролет и лято.
За да се опазят розите от ръжда е необходимо да се засаждат на проветриво място. Опадалите листа трябва да се събират и унищожават извън градината. Окопаването на розите с последващо загребване наесен е добра мярка. През есента се препоръчва пръскане на храстите с еднопроцентов бордолезов разтвор. Напролет, при отгребване на розите, първите заразени клонки трябва да бъдат изрязани. При силно нападение на болестта се препоръчва да се води борба с фунгициди.
Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влия...
За да цъфти обилно китайската роза, трябва да се оформя правилно чрез подходяща резитба. Препоръчва се в края на всяка зима да се отрязват връхчетата на клонките. В зависимост от дължината, която са д...
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...
Вкусен, диетичен и полезен чесънът присъства на трапезата през цялата година. Но ако той е и зелен през студените януарски дни, е още по-добре. За да го получите по това време, е нужно да го засадите ...