Градина » Изсушете си домати за зимата

 Изсушете си домати за зимата

Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и замразяване, сушенето на домати изисква значително по-мек и лесен подход. При този метод се извлича влагата от плодовете и се повишават вкусовите им качества.
Всички видове домати могат да бъдат изсушавани, но за да постигнете най-добри резултати, използвайте тези с продълговати плодове. Те притежават плътна месеста обвивка, по-малко семена и са по-сухи от салатните сортове. Може да се използват и Чери домати. Те са склонни да задържат повече захари и киселини, в сравнение с другите видове и също са чудесни за сушене.

Какви да изберете

Изберете твърди и узрели домати. Не е задължително да бланширате преди сушене, но ги измийте и подсушете внимателно. За да си осигурите равномерно изсъхване, е необходимо да нарежете доматите на еднакви парчета. Разрежете продълговатите домати по дължина на половинки или четвъртинки, а Чери доматите на половинки или ги оставете цели. Другите видове можете да нарежете на парчета с дебелина 0,5-1 см, в зависимост от предпочитанията ви.

На слънце

Този метод на сушене изисква благоприятни климатични условия (слънчеви дни с високи температури и ниска относителна влажност), като мястото за сушене трябва да е добре огрято от слънцето. Използвайте чисти пластмасови табли с мрежеста повърхност. Ако не разполагате с такива, вземете плитки пластмасови щайги. Поставете нарязаните домати в единични редове, оставяйки по 2 см разстояние между тях. Покрийте плодовете с тензух, който да служи като бариера срещу насекоми и птици. Поставете таблите поне на 1 метър височина. Прибирайте ги в къщи всяка вечер или при прогноза за дъжд. В зависимост от дебелината на резените, съдържанието на влага и климатичните условия, доматите ще придобият твърда кора с мека консистенция от 3 дни до 1 седмица.

Във фурната е най-удобно

Най-удобният начин за сушене на домати в домашни условия е използването на обикновени газови или електрически фурни, които позволяват работа с по-ниски градуси. Сушенето във фурна отнема от 6 до 12 часа в зависимост от температурата, размера на плодовете и съдържанието на влага. Важно е да се премахне колкото се може повече влага без да се допусне плодовете да изсъхнат напълно. Колкото е по-ниско съдържанието на влага, толкова по-дълго доматите могат да бъдат съхранявани. Изсушените плодове трябва да са твърди и еластични.
Затоплете фурната до 70-80°С и поставете плодовете с обвивката надолу върху тава за печене, покрита с пергаментово фолио. Оставете вратата леко открехната, за да може влажния топъл въздух да излезе навън. Проверявайте доматите периодично, като въртите тавите на определен интервал от време. Необходимо е изсушените плодове да са еднакво сухи, но не и лепкави след като изстинат. Трябва да са добре охладени преди да пристъпите към съхранението им. За да поддържате ниското водно съдържание, запечатайте ги в пликове с херметическо затвяряне, като предварително отстраните въздуха от тях. Съхранявайте ги на хладно (15-20°С), сухо, тъмно място за около 6 месеца. Сухите домати така също могат да бъдат съхранявани и в хладилник в херметически затварящи се купи до 8 месеца или замразени във фризера за около 1 година.

В буркани

Доматите могат да се извадят от фурната и по-рано, въпреки че тогава ще съдържат повече влага и трябва да се съхраняват в хладилник до 1 седмица или да се консервират в буркани. За тази цел извадените от фурната плодове се оставят да изстинат малко и се нареждат в чисти добре подсушени буркани. Заливат се със зехтин (задължително трябва да са обилно покрити) и се добавя по малко дафинов лист. Така приготвени доматите запазват вкусовите си качества до няколко месеца.
Никога не използвайте микровълнова фурна за сушене на домати, тъй като в нея не може да се осигури постоянна въздушна и топлинна циркулация.

Бавно изпичане

Ако вашата фурна не може да работи на по-малко от 80°С, бавното изпичане е метод, който ще доведе до почти същия резултат. За разлика от сушенето във фурна, бавното изпичане на доматите изисква бавна топлинна обработка с по-високи температури, докато соковете им се карамелизират. За сметка на по-краткото време за приготвяне и времето за съхранение е по-ограничено (може да се съхранява за около 1 седмица в хладилник и до 6 месеца във фризер).
За да пристъпите към печене, затоплете фурната до 110°С и наредете доматите с отрязаната страна нагоре върху тава, покрита с пергаментово фолио. За допълнителен вкус леко подправете доматите със зехтини и ги поръсете с подправки като босилек, майорана, мащерка, розмарин, чесън, сол и черен пипер. Бавното печене отнема от 2 до 4 часа, като плодовете остават много по-меки и по-влажни. Охладете ги напълно преди да ги пакетирате в чисти, херметически затварящи се кутии и ги поставете в хладилник или фризер. Печените домати са вкусни в сандвичи, различни видове паста, както и пасирани в супи, и като добавка към картофи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги заместите със зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зе...

Зелето отива в лехата

В райoните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използвaт само определени сортове, които притежават много добра...

Леща се сее през март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Опасни болести дебнат под полиетилена

През този сезон производството на зеленчуци е в полиетиленови и стъклени оранжерии. Отглеждат се салати, марули, краставици, домати. Тук ви описваме от какви болести се нападат най-често салатите в ор...

Начало