Градина » Как се отглежда гъстият разсад

 Как се отглежда гъстият разсад

Разсадът за топлолюбивите ранни зеленчуци (домати, пипер, патладжан) се отглежда на два етапа. Първият е т. нар. гъст разсад. Израсналите нагъсто растения впоследствие се засаждат на по-големи разстояния едно от друго, т. е. пикират се и това вече е пикираният разсад. Така на по-малка площ в началото се отглеждат с по-малко разход на топлина повече растения. За пикирания разсад разходът на топлинна енергия относително намалява, защото и времето омеква.
Този технологичен процес спазват и любителите градинари. В саксии, сандъчета или парници първо отглеждат гъст разсад. Лошото е в това, че много често той е прекалено гъст. Току що-поникналите растения веднага започват да си пречат, стъбълцата им изтъняват, полягат и много често загиват от болестта сечене на разсада. Това се получава при ръчното разпръсване на дребните зеленчукови семена. Смесването им с дървесна пепел с цел да се разпръснат по-равномерно е остаряла практика и твърде ненадеждна. Има ръчни редосеялки, но на повечето любители за малките им нужди те не са необходими.
Ще преодолеете неприятните последици, ако засявате семената в редове. Тях може да очертаете върху почвената повърхност в съда или лехата с помощта на пръчка или друг предмет. Разстоянието между редовете не бива да е по-малко от 3 см и не си заслужава да е повече от 5, щом ще се пикира. Семената положете на сантиметър-два едно от друго в реда. Няма да ви отнеме много време. След това ги покрийте с 1,5-2 см пласт торопочвена смеска и полейте с пулверизатор или гръбна пръскачка, ако лехата е голяма.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Овошката зависи от подложката

Когато избираме овощно дръвче, трябва да се съобразяваме с подложката. От нея зависят разстоянията на засаждане, формирането на короната и прилаганата агротехника. Върху етикетите на фиданките задължи...

Хортензията се подрязва в края на март

За да отглеждате успешно хортензията, трябва да знаете, че тя се нуждае от богата на хранителни вещества почва, която задьржа много влага. Нещо повече, поради произхода си тя изисква почти блатни усл...

Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...

Времето на гроздобера

Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...

Начало