Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива.
Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако има пропаднали или неприхванали се растения, те се подменят от резервния разсад. След прихващане на растенията същите се напояват всяка седмица, дори и до по-късно през есента, а през горещите летни дни и два пъти седмично. Окопават се 3-4 пъти на дълбочина 4-5 см. Подхранват се, когато растенията развият 2-3 листа с 10-15 г амониева селитра на кв.м. и още веднъж при 5-6 развити листа, като растенията реагират много добре и на 1-2 шербетувания (размит оборски тор в поливна вода). Води се борба с вредителите по праза и основно с двете стопанско значими фузарийно гниене и миниращата муха главно чрез агротехнически средства - добри грижи при отглеждането, при мухата и с химически средства, но преди да е снесла яйцата си. Така стопаните ще имат отлично произведен праз.
Не винаги почвата на градината е благоприятна за растежа и развитието на зеленчуковите култури. За да се подобри и стане сравнително подходяща, се налага да се положат някои допълнителни грижи. Тежк...
Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група пр...
За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...
Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...