Градина » Обогатете почвата, ако ще садите зеленчуци

 Обогатете почвата, ако ще садите зеленчуци

Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Затова, подобрете терена с няколко мерки:
- Тежката и студена почва при есенната обработка всяка година се премесва с оборски тор или компост. Той ще подобри структурата на терена, хранителните вещества ще станат достъпни за растенията и ще се образува хумус.
- Каменистата и чакълестата почва се почиства от камъните и ако е много лека и песъклива, се тори с оборски тор или компост.
- Плитката почва се продълбочава всяка година с по 2-3 см за сметка на подпочвата. За да се подобри, е необходимо да се внасят органични вещества (оборски тор, компост, торф ).
- Излишната вода при непропусклива подпочва или близки подпочвени води трябва да се отведат в дренажни канавки.

Всеки зеленчук си има свое предпочитание

- Оборският тор, амониевият сулфат и суперфосфатът променят алкалната реакция на почвата и тя става неутрална.
- При много кисели почви с рН под 4, съдържащи токсични количества на алуминия, мангана и желязото, за регулиране на почвената киселинност може да се приложи и варуване с дълбоката оран през лятото или през есента. Материалите, които се използват за това мероприятие, съдържат калциев и магнезиев карбонат или окиси - сатурачна вар в доза 500-1000 кг на декар или пепелина – 100-150 кг на декар, ситно смлян варовик и др. Варуването повишава ефективността на минералното торене до 40%, активизира дейността на полезната почвена м икрофлора, което води до ускоряване минерализирането на органичното вещество, което води до бързото освобождаване на хранителни вещества. Варуването не трябва да се извършва едновременно с внасянето на фосфорни и азотни минерални торове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Една маслодайна роза ще парфюмира цяла градина

Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да...

Предизвикайте живите камъчета да цъфнат

Под наименованието живи камъчета са известни няколко вида сукуленти, произхождащи от пустинните области на Южна Африка. Всяко растение се състои от два изключително сочни листа, плътно прилепнали един...

Пазете виното от кафяво пресичане

Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...

Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се ...

Начало