За стайно отглеждане лимоните трябва да се садят в компактни и удобни за пренасяне съдове. Растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонения на височина 15–20 см, а когато достигне 30 см, върхът му се пензира. След като узрее, се съкращава на 3–4 пъпки над изгладеното стъбло. От тези пъпки се развиват първоразредните разклонения. Те също се пензират и се съкращават, когато достигнат дължина 20 см, за да може да се предизвика образуват разклонения. Така се постъпва и по–нататък, докато се получат клони от четвърти разред. Тогава короната е изградена и дръвчето се оставя да плододава.
Преди да се изгради короната, плододаването затормозява растежа на лимона и затова появилите се цветни пъпки се премахват. Изграждането на короната при добре гледани растения се постига за две години. След беритбата на плодовете се премахват всички плододали малки клончета до основа и клонките със сухи върхове. Отстраняват се и силните клончета, които сгъстяват короната. Тези от тях, които не растат навътре, се превиват, за да се превърнат в плодни. Плододалите от върха дълги клонки се съкращават до неплододавала дървесина. Когато дръвчето се изтощи и прирастът му намалее, се прави силна резитба за подмладяване, която се състои в съкращаване на 1/3 от скелетните и полускелетни клони и прореждане на обрастващата дървесина.
Голям проблем за гроздовата реколта са косовете. Те могат така да изкълват плодовете, че нито едно зърно да не остане. Ще ви предложим начин, по който можете да ги изгоните от вашите насаждения. Вз...
Акалифата (Acalypha) е декоративноцъфтящо растение от сем. Млечкови, отличаващо се с красива окраска и рисунък на листата. Родината му е Нова Каледония и островите Фиджи. Листата на акалифата са с ова...
Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...