Градина » Как да привлечем пчелите в оранжерията?

 Как да привлечем пчелите в оранжерията?

За привличането на пчели се използват медоносни насаждения - риган, акация, шипка и други. В оранжерията и под полиетиленово покритие се поставят буркани с вода и цъфтящи люляк, маргаритки, глухарчета и други медоносни растения или се опръскват с разтвор на мед, вода и цветове от същите растения, които искате да бъдат опрашени. Разтворът е в съотношение (1:1:1) и се накисва 23 часа. Опръскването е най-добре да се направи 23.00 до 4-5 часа сутринта, когато пчелите не работят. Пчелите възприемат различните аромати, при това 1000 пъти по-силно от човека. При търсене на източника на мед пчелите могат да усетят от километър и повече аромата на цветята и сред тях най-хубавите по съдържание на нектар.
Изследванията на австрийския доктор Фриш показват, че пчелите виждат не само цветовете, които възприема човешкото око, но и до 30 от техния оттенък, който е неуловим за зрението на човека. Предпочитания се отдават на бялото, жълтото и синьото, но червеното могат да сбъркат с черното.
Американският учен Дж. Л. Гулд е установил, че особено бързо пчелите намират хранителните източници, боядисани във виолетово.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Използвайте за подложка махалебката

Махалебката, песъкиня дива череша (Prunus mahaleb L.) е едър храст или дърво от сем. Розоцветни. Разпространена е в Централна, Източна и Югозападна Европа, Кавказ, Средиземноморието, Югозападна Азия. ...

Къдравостта по прасковите се лекува сега

Тази болест, къдравост по прасковата, е разпространена из цялата страна. Най-вече страдат дръвчетата в по-хладните и влажните райони. Нищо обаче не гарантира сигурността на прасковите и по другите мес...

Прищипвайте цинията щом прецъфти

Цинията (Zinnia elegans) е едно от предпочитаните есенни цветя в българската градина. Тя е култура, която има многобройни сортове с различна форма и оттенък на цветовете. Растението изисква слънчево, ...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Начало