Градина » Време е за пролетно торене

 Време е за пролетно торене

Ако сте пропуснали да наторите градината с основната обработка на почвата през есента с фосфорен тор, това може да сторите и през пролетта.
У нас са известни два вида минерални фосфорни торове – суперфосфат и амофос. Първият се внася през есента преди основната обработка на почвата, а ако сте пропуснали това, може да извършите през пролетта с амофос. Той е разтворим във вода и се внася в почвата преди пролеутната сеитба на културите. С него може да подхраните зеленчуковите култури и през вегетацията им.
Амофосът е сложен минерален тор, съдържащ 52% фосфор и около 16% амониев азот и може да се използва за всички видове зеленчукови култури, съгласно примерните норми.
Напоследък много се пише и говори за балансирано торене на културите. Това значи, че освен използването на общоизвестните органични минерални торове, трябва да се използват и торове, които съдържат микроелементи.
Един от тези торове, който е особено важен за нормалното развитие на растенията, е микроелемента бор. Той може да се внася като боракс или борна киселина. Торенето с този микроелемент се извършва през пролетта. За целта торът се разхвърля върху почвата в дози 0,2 г боракс или 0,12 г борна киселина за 1 кв. м, след което почвата се обработва. Тъй като количествата от този микроелемент са много малки, може да ги смесите с други торове, които ще внасяте в почвата през пролетта.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Полейте черешата след като я засадите

Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесен...

Изберете светло място за брейнията

Брейния нивоза (Breynia nivosa) е нежно декоративно храстче, което произхожда от Тихоокеанските острови. Най-често се среща на Флорида и Антилските острови, където е известно като „снежен храст”. Лати...

Дървесина, твърда като желязо

Желязното дърво (Parrotia persica) е листопаден вид от сем. Камамелидови. Среща се в широколистните гори в Азербайджан и Северен Иран до 1000 м надморска височина. Листата му са кожести, яйцевидни и о...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Начало