Градина » Присаждане на спяща пъпка

 Присаждане на спяща пъпка

Присаждането на спяща пъпка започва към средата на юли и продължава чак до началото на септември. Този продължителен срок е едно от предимствата на тази операция. Освен това то се извършва бързо, правят се малки рани на подложката, срастването е здраво, не се използват много калеми и не е необходима овощарска замазка. Друго предимство е, че калемите се събират в деня на присаждането и не се налага продължително съхранение, както е при присаждането на калем или на будна пъпка. Продължителният срок на присаждане дава възможност при неуспешно прихващане присаждането да се повтори и по такъв начин да се постигне 100% прихващане. Поради тези предимства присаждането на спяща пъпка е основният начин, който се използва в овощните разсадници за получаване на овощен посадъчен материал.

Трябва да имат активно сокодвижение

Едно от най-важните условия за успешното провеждане на окулирането, както е известно присаждането на пъпка, е подложките да не са по-стари от 3 години, по-дебели от 1,5-2 см в диаметър и да имат активно сокодвижение. Освен подложки с такива размери и възраст, могат да се присаждат и клонки в короната на по-стари дървета. Присаждането на спяща пъпка се провежда в период, когато засушаванията са обичайно явление и поради това 8-10 дни преди присаждането подложките се поливат обилно.
Калемите се събират в деня на присаждането или ако се наложи да се транспортират от по-далечно разстояние – най-много 1-2 дни по-рано. Непосредствено след отрязването се премахват листата, като се оставя малка част от листната дръжка. Увиват се във влажна кърпа или се потапят във вода. За калеми се използват добре развити леторасти с оформена връхна пъпка. Пъпките в основата и връхната част на калема не се използват, защото не са добре развити. Дърветата, от които ще се събират калеми, трябва да са встъпили в плододаване, за да сме сигурни в сорта, да са здрави и добре развити.

Как се прави

Технологията на окулиране се изразява в следното: Върху подложката се избира гладко място, за предпочитане от северната страна, и с остро ножче се прави Т-образен нарез на кората с дължина около 2,5-3 см. Желателно е хоризонталният нарез да се прави дъговидно или наклонено, така ще се избегне врязване на връзката в нареза. Пъпката на калема се изрязва с тънък слой дървесина, като се започва на около 1,5-2 см под нея и се завършва на такова разстояние над горната й страна. Отрязаното щитче се поставя в Т-образния нарез така, че пъпката да слезе на около 0,5-1 см под напречния нарез. Остатъкът от щитчето над него се премахва и по този начин то остава изцяло под кората на подложката. Привързва се с рафия или полиетиленова лента и с това приключва цялата операция.
След 2-3 седмици се прави проверка на резултата от присаждането. Ако остатъкът от листната дръжка е паднал или при докосване леко се отронва и щитчето има свеж вид, това е показател за успешно присаждане. Превръзката се разхлабва или се срязва от обратната страна на присадката, без да се премахва.
Рано напролет подложката се отрязва на около 0,5 см косо, срещуположно на пъпката. По-нататък се полагат необходимите грижи за развитието на присадката. Една от тях е редовното премахване на филизите, които прорастват от подложката още в началото на тяхното появяване.

Автор: Георги Колев

Представяме Ви:

Побързайте да засадите ранното зеле

Засаждането на ранното главесто зеле става възможно към края на март-началото на април. Най-често се отглежда по бразди при разстояние 60-70 см между браздите и 40 см между растенията в реда. Растения...

Разсадът се подхранва по специална рецепта

Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части...

Болести се промъкват от градината в мазето

Много от болестите по зеленчуците се пренасят от мястото, на което се отглеждат, в помещенията, където се съхраняват. Някои от тях външно трудно се забелязват, но при определени условия атакуват зелен...

Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращав...

Начало