Градина » Пръст за здрав разсад се приготвя отрано

 Пръст за здрав разсад се приготвя отрано

Това правило се налага от факта, че ранният зеленчуков разсад се сее през януари и февруари, когато мократа почва по-скоро ще стане на кал за тухли, отколкото благоприятна хранителна среда за младите растения. Затова добрият градинар предвидливо я приготвя още в края на лятото и през есента, когато все още има сухи и сравнително топли дни.
Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор или компост и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Съотношението може да бъде съответно и 1:2:1 или 2:1:1. Песчълива ли е почвата, количеството на пясъка може да бъде по-малко, дори излишно. Повече оборски тор се добавя, когато почвата е бедна. Освен това той я прави по-рохка и влагоемна, по-достъпна за въздуха. С тази цел се е наложила и употребата на торф.
Най-подходящата почва за направа на смеската е глинесто-песъчливата чимовка, т. е. от затревени площи. Не бива да се използва пръст от градината или от места, където през последните години са отглеждани зеленчуци, защото носи заразата на различни болести по зеленчуковите растения.
Приготвената смес се съхранява под навес или на купчина, покрита с полиетиленово платно или друг подходящ материал, за да се запази влагата й.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Катерливи ягоди скриват оградата

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и украсява градината с каскадата си от тънки филизи, украсени едновреме...

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Размножаване чрез вертикални отводи

Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталн...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало